Zelena krem supa




Vrlo ukusna, aromatična i osvežavajuća krem supa, koja može da bude ceo obrok. Služi se uz krutone ili uz tostiran hleb. Supa je u osnovi posna, a ukoliko se začini kiselom pavlakom biće još bogatijeg ukusa. 

Sastojci:
  • 2 praziluka srednje veličine
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • 1 manji koren celera
  • 1 mali krompir 
  • 1 kaf. kaš. majčine dušice
  • 800 ml bujona ili vode
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1/4 kaf. kaš. bibera
završna nota:
  • sok od 1/2 limuna

Krompir nije obavezan sastojak, medjutim, svojom skrobnom strukturom daće krem supi puniji ukus.
Ne kvarite ovu zdravu supu "kockom za supu", pa ukoliko nemate domaći bujon, sipajte toplu vodu.

Priprema:

Od praziluka upotrebiti samo beli i svetlozeleni deo, a tamne listove sačuvati za neko drugo jelo. Praziluk dobro oprati, preseći ga po dužini i pustiti da voda teče izmedju listova. 

Na tihoj vatri ugrejati maslinovo ulje, pa dodati iseckan praziluk. Dinstati ga desetak minuta uz stalno mešanje da ne bi zagoreo. Malo ga posoliti da bi što pre omekšao i pustio svoje sokove.

Oljuštiti mali koren celera i sitno ga izrendati, pa ga dodati u šerpu s prazilukom i sve začiniti biberom, majčinom dušicom i sitno seckanim belim lukom.

Ukoliko ste se odlučili za krompir, oljuštiti ga, sitno iseckati, pa dodati ostalim sastojcima.

Naliti toplim bujonom ili toplom vodom. Kuvati 25 minuta, a nivo tečnosti održavati tik iznad povrća. Ostaviti nekoliko minuta da se prohladi, pa sipati supu u blender i izmiksati je. Ako je supa pregusta, razrediti je s nekoliko kašika tople vode. Proveriti da li je krem-supa dovoljno slana, pa je završiti dodavanjem soka od limuna.









Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF