Krutoni, brzo i lako




Krutoni su pečeni, zlatno-smeđi komadići hleba, koji se dodaju supama, čorbastim jelima i salatama. 

Kada imamo jučerašnji hleb, možemo ga iskoristiti tako što ćemo ga ispeći u rerni u vidu kockica - krutona, ili kao kriške koje ćemo kasnije samleti i napraviti prezle

Sastojci:
  • nekoliko kriški hleba

Priprema:

Rernu zagrejati na 150°C. U zavisnosti od osobina pećnice eventualno uključiti samo gornji grejač, zato što bi trebalo da se hleb suši i lagano peče. Na pleh staviti pek papir. 

Skinuti koricu s hleba, pa ga iseći na kockice jednake veličine, što je važno i kao estetski momenat, i kao potreba da sve kockice budu ispečene u isto vreme i obojene istom bojom. Poredjati ih u pleh i peći oko 15 minuta, sve dok hleb ne bude porumeneo, a za to vreme ih, ako je potrebno, promešati, odnosno, okrenuti. Trebalo bi nadgledati proces pečenja, zato što tanani komadići hleba vrlo lako mogu da pregore i da skliznu od očekivane smedje nijanse ka crnoj.

Krutone možemo prethodno aromatizovati maslinovim uljem i različitim začinima, belim lukom, parmezanom, origanom. Recimo, napraviti preliv od 3-4 kašike maslinovog ulja i 3 čena ispasiranog belog luka, bez soli. Preliti ravnomerno preko komadića hleba, pa ih dobro promešati, poredjati u pleh i ispeći.

Osušene krutone čuvati na suvom mestu u platnenoj ili papirnoj vrećici. Ja ih napravim onoliko koliko mogu da potrošim za dvadesetak dana, tako da mi nije poznato koliki im je rok trajanja.

Krutone staviti preko supe, čorbe ili salate tek prilikom serviranja, zato što ne bi trebalo da budu natopljeni sokovima iz jela, već da ostanu hrskavi. 









Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF