Kao i sve ostale krem-supe i ova može da bude kompletan obrok, koji će i da okrepi i da zasiti.
Sastojci:
- 1 kaš. maslinovog ulja
- 1 kaš. putera
- 1 mala glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 paradajz
- 300 ml gustog soka od paradajza (uvek Tomatino)
- 400 ml vode
- 1 kaf. kaš. šećera
- prstohvat bibera
- 1 kaf. kaš. soli
- 2 kašike rezanaca za supu
završna nota:
- 1 kašika iseckanog peršuna
- 1 kašika kisele pavlake
Količine su za 2-3 osobe. Date mere mogu da podrže do 500 ml soka od paradajza i isto toliko vode, a preko te mere proporcionalno uvećati količinu ostalih sastojaka iz recepta. S obzirom da danas ima svežeg paradajza i u sezoni i van nje, bilo bi poželjno da jedan svež komad uvek bude medju sastojcima ove fine krem supe.
Za posnu varijantu, jednostavno, izostaviti puter i pavlaku, a i rezance ukoliko su s jajima. Umesto rezanaca dodati krutone, recimo, ili pirinač.
Na tihoj vatri zagrejati puter i maslinovo ulje, pa dodati sitno iseckan crni luk i dinstati, uz mešanje, dok ne bude omekšao. Dodati iseckan beli luk, i čim zamiriše sipati gusti sok od paradajza. Tome pridružiti vodu i oljušten, iseckan, svež paradajz. Staviti i šećer.
Kuvati, uz povremeno mešanje i nadgledanje, pola sata, ili dok se tečnost iz supe ne redukuje na 2/3 prvobitne mere.
Izmiksati supu ili štapnim mikserom, ili u blenderu, pa je začiniti solju i biberom i dodati rezanace za supu. Ako je krem-supa previše gusta, a i rezanci će da pokupe tečnost, doliti malko tople vode. Kuvati nekoliko minuta, dok se rezanci ne budu skuvali. Ako su rezanci domaći, kao u ovom receptu, krem-supa će biti naročito prijatna :) Proveriti ukus, pa dosoliti ukoliko je potrebno.
Završiti kuvanje dodavanjem iseckanog peršuna. Poslužiti uz pavlaku.
Nema komentara:
Objavi komentar