Špageti "aglio e olio"




Špageti s belim lukom i maslinovim uljem je vrlo popularno, klasično, italijansko jelo, a sigurno će se svideti svim ljubiteljima belog luka :)
Veoma lako i brzo se priprema, a to znači da ćemo imati ručak za 15 minuta :)
Kao što znamo, beli luk prevenira mnoge bolesti, pa je ovo vrlo korisno i zdravo jelo, uz oprez kod onih koji primaju antikoagulantnu terapiju.

Sastojci:
  • 200 g italijanskih špageta
  • 2 litre vode
  • 1 kaf. kaš. soli
preliv:
  • 6 krupnijih čenova belog luka  
  • 50 ml kvalitetnog maslinovog ulja
  • 1 vezica peršuna 
  • 100 g parmezana (parmigiano reggiano)
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1 kaf. kaš. tucane paprike
  • 125 ml vruće vode u kojoj su se kuvali špageti

Navedene mere su za 2 osobe.

Priprema:

Vezicu peršuna dobro oprati, ocediti, posušiti čistom krpom, pa sitno iseći.
Oljuštiti 6 većih čenova belog luka, pa vrlo tanko iseći oštrim nožem na listiće.

Zagrejati vodu za kuvanje paste prema uputstvu proizvodjača. Mešati viljuškom. Trebalo bi da bude kuvana u isto vreme kad budemo završili s pripremanjem preliva, pa ukoliko bude vremenske razlike držati testeninu u vreloj vodi do upotrebe, ne duže od 10 minuta da se ne bi raskuvala.

Zagrejati ulje u tiganju na najnižoj vatri na kojoj je moguće pržiti, pa dodati listiće belog luka i lagano pržiti uz povremeno mešanje. Kada se budu pojavili mehurići oko listića luka, smanjiti vatru ako je potrebno i lagano, sasvim lagano, pržiti desetak minuta dok listići ne porumene. Važno je znati da će ukus preliva zavisiti od ukusa pečenog luka, pa ne bi trebalo da pregori. Ukoliko se to ipak bude dogodilo, baciti luk i krenuti iz početka.

Kada je luk fino ispržen, da bismo prekinuli proces sipaćemo preko luka 125 ml vruće vode u kojoj su se kuvali špageti. Kuvati sve zajedno nekoliko minuta.

Procediti skuvanu testeninu i prebaciti je u veliku posudu, ili šerpu u kojoj se kuvala. Podsetiću da se špageti nikada ne ispiraju. 

Preko vrućih špageta posuti so, biber i tucanu papriku, pa preko začina sipati ulje i luk iz tiganja. 
Dodati 2/3 naribanog sira i iseckan peršun, pa lagano izmešati. 

Servirati odmah, a odozgo posuti ostatak sira.















2 komentara:

  1. Pašta alla aglio olio e peperoncino nam je redovni brzinski obrok. Mi ne stavljamo peršun, i stavimo ljutu papričicu umesto tucane. Tako jednostavno jelo sa tri sastojka i dobiješ gala paštu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Stavila bih i ja ljutu papričicu kada bi moji momci voleli :) Sebi posebno dodajem ljuto :) Za brzinske obroke uvek imam pastu na lageru :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF