Slana tost-torta




Ovo je stari recept koji je aktuelan oko praznika i na različitim društvenim okupljanjima, a ima i odličnu stranu - može i treba da stoji u frižideru jedan dan pre serviranja :)
Torta se brzo sprema što je velika prednost, ali je izuzetno kalorična i nije za svakodnevnu ishranu.
Podloga je tost hleb, a tri različita nadeva čine tortu vrlo ukusnom, sočnom i koloritnom. Torta se ne peče i ne može da ne uspe :) 

Sastojci:
  • 16 kriški tost-hleba (4 nivoa x 4 komada)
  • 1/4 zajedničkog nadeva
  • 100 g tvrdog žutog sira
zajednički nadev:
  • 200 g majoneza
  • 200 g kisele pavlake 20 % mm
  • 100 g feta sira
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
prvi nadev:
  • 1/4 zajedničkog nadeva
  • 2 tvrdo kuvana jaja
  • 2-3 kisela krastavca
  • prstohvat soli
drugi nadev:
  • 1/4 zajedničkog nadeva
  • 1-2 kašike ajvara
  • prstohvat soli
treći nadev:
  • 1/4 zajedničkog nadeva
  • 100 g feta sira
  • 100 g praške šunke u komadu

Od navedenih mera izaći će desetak parčića torte.

Priprema:

Zajednički nadev
U činiju staviti pavlaku i majonez (meni je Thomy najbolji), po prstohvat soli i bibera, pa dodati viljuškom izgnječen feta sir. Dobro sjediniti sastojke. Može i bez sira, ali  je smesa gušća kad ga dodam, pa preporučujem. Podeliti nadev na 4 jednaka dela u 4 činije.

Prvi nadev
Vrlo, vrlo, sitno iseckati kisele krastavce i tvrdo kuvana i ohladjena jaja, pa dodati 1/4 odvojenog nadeva. Malo posoliti i promešati. Pokriti činiju plastičnom folijom i staviti je u frižider do upotrebe.

Drugi nadev
Pomešati 1/4 odvojenog nadeva s 1-2 kašike ajvara. Malo posoliti. Umesto ajvara možemo staviti 1-2 pečene paprike koje ćemo oljuštiti i sitno iseći, pa ih propržiti u šerpici na par kapi ulja da bi sva tečnost isparila. Ohladiti, posoliti i pomešati s odvojenim nadevom. Pokriti činiju plastičnom folijom i staviti je u frižider do upotrebe. Nadev s pečenim paprikama prikazan je na slikama.

Treći nadev
Izgnječiti viljuškom feta sir, pa ga dodati u 1/4 odvojenog nadeva. Vrlo, vrlo, sitno iseckati šunku pa i nju dodati nadevu. Dobro promešati, ali ne soliti zato što je sir dovoljno slan. Pokriti činiju plastičnom folijom i staviti je u frižider do upotrebe.

Tost-hleb
Za recept je potrebno 16 kriški tost hleba. Koristiti sveže upakovan hleb, valjanog roka trajanja. U ponudi ima raznovrsnih hlebova, debljih, tanjih, većih i manjih. Birati tanje kriške većeg formata, jer ćemo nožem odseći koricu. Estetski je lepše i lakše se seče kada korice nema, mada, kada "tost torta" odstoji jedan dan u frižideru i upije deo fila, svakako se lako seče.

Slaganje torte
Po dužini poredjati 4 kriške tost-hleba i premazati nadevom s jajima. Preko nadeva poredjati 4 tost-hleba i lagano pritisnuti. Premazati nadevom s paprikama (ajvarom) a povrh nadeva poredjati 4 tost-hleba i lagano pritisnuti. Premazati nadevom s šunkom i pokriti preostalim tost hlebom, pa lagano pritisnuti. Odozgo i sa strane namazati tortu poslednjom 1/4 ranije odvojenog nadeva i sitno izrendanim tvrdim žutim sirom, koji ćemo izrendati direktno preko torte. 

Tost-torta je vrlo osetljiva, pa će omekšati ako duže ostane na sobnoj temperaturi. U frižideru bi trebalo da bude pokrivena ili pod zvonom. 

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF