Manastirski hleb s maslinama




Recept je iz svetogorskog kuvara. Zahvaljujući soku od paradajza hleb će imati divnu crvenkastu boju, a masline će mu dati poseban. mediteranski, ukus. 

Sastojci:
testo:
  • 500 g namenskog brašna
  • 20 g svežeg kvasca (1/2 paketića)
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • 3 kašike gustog soka od paradajza (Tomatino)
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1.5 kaf. kaš. soli
nadev:
  • 20 komada iseckanih zelenih maslina 
  • 1/2 kaf. kaš. bibera
završna nota:
  • 2 kašike gustog soka od paradajza za premazivanje hleba

Vekna je teška 800 grama.

Priprema:

U veću činiju prosejati brašno. Zamesiti testo s 400 g brašna, a ostatak dodavati tokom mešenja.
Smlačiti vodu pa u njoj rastvoriti šećer i kvasac. U brašnu napraviti udubljenje, pa sipati vodu s kvascem. Ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira. Sada dodati ulje, so i sok od paradajza, pa u činiji mesiti testo rukom. Prebaciti testo na radnu površinu i umesiti nelepljivo, ali mekano testo. Vratiti ga u činiju i pokriti prozirnom folijom. Ostaviti na toplom mestu 20 minuta, ili dok se testo ne bude udvostručilo. 

Namazati kalup dimenzija 30/11/7 cm uljem i posuti brašnom. Vrlo sitno iseckati masline. 

Pobrašniti radnu površinu pa razviti testo dimenzija 30 x 30 cm, ili ø 30 cm. Posuti maslinama i biberom. Uviti kao rolat i staviti u kalup. Odozgo hleb premazati sokom od paradajza i zarezati oštrim nožem.

Uključiti rernu da se greje na 200°C. Za to vreme neka testo u kalupu poraste još jednom. Staviti kalup u zagrejanu rernu i peći 30-35 minuta. Izvaditi hleb na rešetku i ostaviti da se ohladi. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF