Italijanske ćuftice s pastom




U receptu je klasično italijansko jelo koje je vrlo slično domaćim ćuftama, pa je lako pretpostaviti kakvog je ukusa :) Uz nešto drugačije sastojke i jelo je za nijansu drugačije. 
U drevnom rimskom kuvaru "Apicius" zapisano je mnogo recepata različitih vrsta ćuftica. Porodica "ćufti" je rasprostranjena, pa se ovakve mesne loptice mogu naći u jelovnicima širom Evrope, Azije i ostalih delova sveta.

Sastojci:
testenina:
  • 160-200 g italijanskih špageta
  • 1.5 litar vode
  • 1 kaf. kaš. soli
ćuftice:
  • 250 g mlevenog junećeg ili mešanog mesa
  • 1 kriška hleba
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 1 sitnije jaje
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 1 čen belog luka
  • 30 g parmezana
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 2 kašike brašna za posipanje
  • 4 kašike ulja za prženje
sos od paradajza:
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 400-500 ml gustog soka od paradajza
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • prstohvat bibera
  • 1 kaf. kaš. origana
  • 1 kaf. kaš. bosiljka
završna nota:
  • parmezan za posipanje

Navedene količine su za 2, eventualno 3, osobe.


Priprema: 

Ćuftice
Iseći sredinu od hleba na kockice i staviti u činiju. Izrendati crni luk, pa staviti u činiju preko hleba i ostaviti desetak minuta da hleb upije sok od luka i omekša. Dodati mleveno meso, parmezan, peršun, so, biber i izrendan čen belog luka. U drugoj činijici umutiti jaje, pa sipati u činiju s mesom. Dobro sjediniti sve sastojke mešajući i gnječeći rukom. 

Pobrašniti tanjir na koji ćemo redjati ćuftice.
Skvasiti dlanove pod vodom, pa otresti višak tečnosti i vlažnim rukama uzimati po kašiku mesnog fila i oblikovati kuglice prečnika 3-3.5 cm, pa ih stavljati na tanjir. 

U teflonskom tiganju zagrejati ulje. Smanjiti vatru za 1 podeok. Uzimati ćuftice s tanjira i još jednom ih zaokružiti uz pomoć brašna. Spuštati ih u tiganj i pržiti oko 5 minuta, okrećući ih pomeranjem tiganja napred-nazad dok ne budu porumenele sa svih strana. Izvaditi ih na tanjir obložen kuhinjskom hartijom koja će upiti deo masnoće.

Sos od paradajza

Očistiti i sitno iseći crni i beli luk.
Zagrejati maslinovo ulje na tihoj vatri u šerpi srednje veličine, pa dodati iseckan crni i beli luk i pržiti, mešajući, nekoliko minuta. Sipati gusti sok od paradajza, dodati šećer, so, biber, bosiljak i origano. Kuvati 5-6 minuta na tihoj vatri da bi ispario deo tečnosti iz soka. Dodati ćuftice u sos, pa nastaviti s dinstanjem još 10 minuta. Brašno koje se nalazi na kuglicama zgusnuće sos. Ne mešati, već energično pomerati šerpu napred-nazad. Ukoliko nam se učinilo da je sos previše gust, dodati malo vruće vode, ili vode u kojoj se kuvala testenina, pa razrediti.

Skuvati testeninu prema uputstvu proizvodjača.


Serviranje
U činiju staviti špagete, a preko njih sipati topao sos s ćuftama. Posuti parmezanom i odmah poslužiti.
















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF