Medaljoni s prelivom od pavlake i šafrana




Ažuriran, osvežen, recept.

Iako nisam veliki ljubitelj mesa, ovo je jedan od recepata s mesom na koji sam slaba :) Medaljoni su tako ukusni, sočni, kiselkasti od limunovog soka a sladunjavi od meda, uz egzotičnu aromu djumbira i šafrana. Miris šafrana je vrlo intenzivan i zanimljiv, a mala količina će obojiti pavlaku divnom, žutom, bojom.

Sastojci:
  • 600 g svinjskog filea
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
marinada:
  • 3 cm očišćemog korena djumbira
  • sok od 1/2 limuna
  • 1 kašika meda
  • 2 kašike maslinovog ulja
prilog:
  • 4 krompira srednje veličine
  • 1 šargarepa
  • 2 kašike ulja
  • 1 kaf. kaš. soli
preliv:
  • 2 dl sveže tečne pavlake za kuvanje od 20% mm
  • prstohvat soli
  • prstohvat šafrana

Navedene mere su za 3-4 osobe. 
Na slikama je file od 300 grama, to jest polovina mere. Proporcionalno smanjiti sve druge sastojke.

Priprema:

File oprati, osušiti papirnim ubrusom i očistiti od masnoće. Iseći ga poprečno na krupne komade oko 3 cm debljine. Dlanom pritisnuti tako dobijene okrugle komade mesa i rukom formirati medaljone. Posoliti, pobiberiti i staviti u porcelansku ili staklenu činiju.

Napraviti marinadu. Sitno izrendati djumbir, dodati sok od limuna, kašiku meda i maslinovo ulje, pa dobro izmešati i preliti preko medaljona. Ostaviti 1 sat. Okrenuti ih u marinadi bar jedanput.

Za to vreme zagrejati rernu na 200°C. Očistiti šargarepu, pa je iseći na deblje štapiće i staviti u podmazan pleh. Očistiti krompir, preseći ga na četvrtine, pa staviti u pleh. Posoliti i preliti s dve kašike ulja. Rukom promešati da bi se svaki deo obložio solju i uljem. Staviti da se peče dok povrće ne bude porumenelo, oko 20 minuta. Promešati jednom-dvaput u toku pečenja jer će se povrće lepiti za posudu, a i da bi se jednako ispeklo sa svih strana.

Napraviti preliv. Svežu pavlaku sipati u šerpicu, dodati malko soli i prstohvat šafrana, pa kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta uz mešanje, dok se relativno ne zgusne. Hladjenjem će se dodatno zgusnuti. Ukoliko se niti šafrana nisu sasvim otopile, možemo sos procediti dok je topao, a i ne moramo.

Dok se pečenje povrća u rerni privodi kraju, a sos kuvamo, podmazati uljem gril tiganj, pa ga zagrejati na jačoj vatri. Staviti medaljone koji su ocedjeni od marinade da se peku po 4-5 minuta sa svake strane.

Servirati odmah, dodati prilog i preliti sosom.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF