Ruska salata




Jedno od prvih sećanja na novogodišnje praznike, pored jelke i poklona, je ruska salata na svečanoj trpezi :) Bilo je nemoguće da je ne bude i ne poznajem nikoga ko je više-manje ne voli.

S godinama je osnovni recept doživeo izvesne modifikacije, pa bih se na njih osvrnula. Prvobitna kombinacija sastojaka u Olivier salati je bila daleko od ove, nama poznate, ali i ono što je odavno poznato na ovim prostorima - izgleda da nije svakome. Kisela pavlaka se nikad ne stavlja u rusku salatu. U salatu "mimoza", koja je po sastavu slična - da, ali u rusku salatu ne. Pileće meso nije obavezno, šunka jeste. Ali šunka, a ne salama i parizer. Bezmesna varijanta ruske salate zove se francuska salata. Ni u jednoj varijanti se ne dodaje kukuruz. 

Majonez možemo da napravimo sami, ili da kupimo kvalitetan industrijski, recimo, Thomy. Uz majonez možemo dodati senf i sok od limuna. Lično, ne volim kad u ruskoj salati ima previše majoneza, ali to su finese koje se doteruju na kraju, svako prema svom ukusu.

Povrće se ne seče u secku (Chopper-u) ili blenderu, već oštrim nožem na kuhinjskoj dasci. 

Sastojci:
  • 2-3 šargarepe srednje veličine
  • 2-3 krompira srednje veličine
  • 150 grama zaledjenog graška - Frikom (provereno najbolji)
  • 150 grama praške šunke u komadu
  • 2 jajeta
  • 150 grama kiselih krastavaca
  • 400 grama majoneza
  • sok od 1/2 limuna
  • 1 kašičica senfa
  • so, ako je potrebno

Količina salate nije velika, pa prema prilici povećati mere.

Priprema:

Oprati i oljuštiti šargarepu i krompir, pa ih staviti u hladnu, posoljenu, vodu. Kada voda bude proključala smanjiti temperaturu i kuvati desetak minuta, a zatim dodati zamrznut grašak. Neka bude tek toliko vode da pokrije povrće, pa shodno tome dodati, ili odliti vodu. Kuvati na tihoj vatri dok povrće ne bude omekšalo, ali nikako ne bi trebalo da se raspadne. Zato je važno često bocnuti, na primer čačkalicom, krompir i šargarepu, pa skloniti s vatre na vreme. Ocediti vodu i ostaviti povrće da se sasvim ohladi.

Tvrdo skuvati dva jajeta. Kada se budu ohladila, oljuštiti ih. 

Iscediti limun.

Spremiti veću činiju i u nju staviti na kockice isečene šargarepu i krompir. Neka kockice budu veličine graška. Nije obavezno da salati dodamo sav skuvani krompir i šargarepu, pa napraviti procenu na licu mesta. Iseći 2/3 povrća, a ostatak dodati kasnije. 

Preliti sokom od limuna i oprezno promešati.

Dodati deo graška. Iseći kuvana jaja na kockice slične veličine prethodnim, pa i njih staviti u činiju.

Iseći komad šunke na kockice, opet slične veličine prethodnim, pa dodati isečenom povrću i jajima.

Dodati kisele krastavce, posušene na kuhinjskoj hartiji, pa isečene na kockice. 

Dodati deo majoneza i senf. Lagano sve izmešati. Naizmenično dodavati preostalo povrće i ostatak majoneza. Tako ćemo napraviti željenu gustinu salate.

Kiseli krastavci su slani, majonez je posoljen, povrće smo kuvali u slanoj vodi, pa je vrlo verovatno da nam so u salati neće biti potrebna. Ipak, probati i doterati ukus.

Poklopiti činiju i salatu ohladiti u frižideru.
















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF