Kiflice s kokosom




Preslatke, bele, malene kiflice, koje se vrlo jednostavno i brzo spremaju, a mogu da stoje nekoliko dana i stajanjem ne gube na kvalitetu. Zahvalne su kao deo prazničnih i sitnih kolača. 

Sastojci:
  • 125 g putera 
  • 50 g prah-šećera
  • 1 jaje
  • 50 g kokosovog brašna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • oko 200 g namenskog brašna
finale:
  • 100 g šećera u prahu

Od navedenih mera izaći će 46 manjih kiflica, toliko malih da će stati u dva zalogaja.

Priprema:

Izvaditi puter iz frižidera 30 minuta ranije, da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Izmeriti i prosejati brašno. 

Mikser nije potreban, ali nije ni zabranjen :)

U činiji viljuškom sjediniti puter i prah-šećer. Dodati jaje i sjediniti s prethodnom smesom. Dodati kokosovo brašno i ekstrakt vanile, pa sjediniti s prethodnim. Dodavati malo po malo brašna, a s obzirom da je u pitanju masno testo, puter će vrlo brzo "primiti" dovoljno brašna. Dalje mesiti testo rukom u činiji.

Testo ne bi trebalo da bude sipkavo i suvo, s previše brašna, nego glatko. Ukoliko se dogodilo da ima nešto više brašna, dodati još malo omekšalog putera, ali je bolje da se brašno postepeno dodaje i stane s dodavanjem na vreme. S druge strane, ako je jaje bilo krupnije, možda će biti potrebno dodati još malo brašna u odnosu na navedenu meru. Osloniti se na osećaj pod prstima.

Pripremiti pleh od šporeta, staviti papir, ugrejati rernu na 200°C.

Otkidati od testa komadiće veličine oraha, valjkasto oblikovati, pa blago saviti u oblik polumeseca i redjati na pleh. Ako niste zadovoljni veličinom i oblikom kiflice - testo je fleksibilno pa ga ponovo formirajte u veličini koja je po želji. Po meni je bolje kad su manje, mada je posao pipaviji.

Kiflice peći u zagrejanoj rerni oko 10-15 minuta, ali nadgledati kroz staklo i čim blago porumene na vrhovima - izvaditi pleh da bi ostale bele. 

Vruće kiflice uvaljati u prah šećer. Stajanjem mogu da budu samo još bolje :)















2 komentara:

  1. Stavljam ih na listu bozicnih kolacica, preslatke su!:))) p.s. svidja mi se i novi, praznicni izgled bloga!:))

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF