Bečka torta




Da li bi bilo pretenciozno ako bih tortu nazvala "sacher", s obzirom da se originalan recept čuva u tajnosti skoro 200 godina? :)  

Imala sam priliku da se zasladim originalnom "sacher tortom" i mogu da kažem da je vrlo, vrlo, slična torti iz recepta, ali je u mojoj staroj knjizi recept naslovljen kao "bečka torta", pa neka tako ostane. 

Torta je vrlo jednostavna, a elegantna i bogato čokoladna, s kiselkastom aromom džema od kajsije. Nije mnogo slatka, kako torte umeju da budu, i ne može da ne uspe.

Sastojci:
testo:
  • 150 g putera
  • 150 g šećera
  • 5 krupnih jaja
  • 1 kaf. kaš. ekstrakta vanile
  • 150 g čokolade za kuvanje (uvek "menaž")
  • 150 g mekog brašna
  • 1/2 praška za pecivo od 12 g
fil:
glazura:
  • 1 dl vode
  • 60 g šećera
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 1 kašika putera
završna nota:
  • umućena mlečna slatka pavlaka za serviranje

Veličina kalupa je Ø 21 cm, za 8 solidnih parčića torte. Manje od toga biće premalo, a veći kalup, ukoliko se držimo navedenih mera, neka bude do 23 cm. 

Priprema:

Pripremiti kalup. Premazati ga s unutrašnje strane puterom i iskrojiti papir koji ćemo staviti na dno. Pobrašniti unutrašnju stranu oboda kalupa.

Sve sastojke izmeriti i pripremiti unapred, odvojiti žumanca od belanaca i onda jednom veštom akcijom brzo sprovesti recept u delo :)

Pravljenje testa:
Umutiti fino, glatko, 150 g putera i 150 g šećera, pa dodavati 5 žumanaca jedno po jedno. Dodati ekstrakt vanile i 150 g ohladjene otopljene čokolade. Čokoladu možemo otopiti na tanjiru u mikrotalasnoj pećnici, ili na pari, tako što ćemo posudu s čokoladom staviti u malo veću posudu u kojoj kuva voda.

Od belanaca umutiti čvrst sneg pa lagano, kašikom, umešati prosejano brašno i prašak za pecivo. Brašno dodavati malo po malo, a od količine šama će zavisiti da li će primiti baš svih 150 grama brašna. Ne bi valjalo da bude tvrda i kruta smesa, nego transparentna. S obzirom da su jaja različite veličine, očekivano je da će i šama biti manje ili više, pa tome prilagoditi količinu brašna.

Unapred uključiti rernu da se zagreje na 200°C, da testo ne bi čekalo.

Kašikom, polako, sastaviti crnu i belu smesu. Sipati testo na sredinu kalupa, pa razvući prema obodu. Peći oko 30-40 minuta. Ne otvarati rernu nego nadgledati kroz staklo. Kad nam se učinilo da je patišpanj ispečen, proveriti čačkalicom tako što ćemo bocnuti kroz sredinu, pa ako se testo nije zalepilo na čačkalicu - možemo da izvadimo kalup iz rerne i ostavimo ga da se ohladi. Ukoliko nam se učinilo na polovini pečenja da će patišpanj previše pocrneti, pokriti kalup alu-folijom.

Pravljenje glazure:
Staviti da provri 1 dl vode i 60 g šećera. Smanjiti vatru i ostaviti da kuva par minuta, pa u sirup spustiti 150 g izlomljene čokolade i kuvati dok se sastojci lepo ne sjedine. Staviti grumen putera. Ostaviti da se ohladi - ali ne sasvim, jer će se previše zgusnuti, pa neće moći lepo da se razlije preko torte.

Slaganje torte:
Ohladjen patišpanj silikonskom spatulom odvojiti od oboda kalupa. Izvaditi patišpanj iz kalupa i skinuti papir. Skinuti nekoliko milimetara s vrha torte, da bismo je poravnali. Preseći patišpanj preko sredine. Ukoliko koristimo podesivu žicu za sečenje torte, namestiti žice tako da u jednom potezu sečemo vrh i preko sredine. 
Kora je prhka pa oprezno podiči jedan deo i staviti na tanjir na kojem će biti filovana. Premazati džemom od kajsija. Staviti drugi list kore i lagano pritisnuti rukom. Premazati tortu odozgo i sa strane džemom. 
Prohladjenu glazuru sipati preko torte. Da bi se čokolada nesmetano odlivala tortu podići na okrenut tanjir i na njemu neka ostane dok se glazura sasvim ne stegne, a zatim tortu prebaciti na tanjir za serviranje i dobro je ohladiti u frižideru pre posluženja.

Umutiti tečnu slatku pavlaku bez dodavanja šećera i servirati pored parčeta torte. 













2 komentara:

  1. Vrlo fin receptic, a torta deluje ukusno i socno!:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala :)
    Recept je prilično star, torta je jednostavna, bogata & otmena, i nikad se nije dogodilo da mi nije uspela :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF