Tahini - pasta od susama




Ako volite tahini, onda će vam se dopasti činjenica da lako i brzo možete da ga napravite u svojoj kuhinji, a ni novčana ušteda nije zanemarljiva stavka. Što se tiče kvaliteta, biće bolji od onog iz radnje, a svakako i svežiji :)

Tahini je pasta napravljena od prženog susama i koristi se u mediteranskoj, arapskoj i azijskoj kuhinji. Upotrebljava se samostalno kao namaz, ili kao glavni sastojak humusa, alve, baba ganuša, kao preliv za salate i na puno različitih načina. 

U Americi je tahini prisutan na tržištu zdrave hrane od prve polovine 20.veka, a kod nas je stigao decenijama kasnije, ali je odmah prihvaćen. 

Susam je uvažen sastojak na našem podneblju, ali u drugačijoj formi - kao neizbežan začin kod slanih peciva i kao glavni sastojak slatkih štanglica od susama. To je dobro, jer je susam izuzetno koristan i bogat vitaminima i mineralima, a njegovom svakodnevnom upotrebom možemo da popravimo svoje zdravlje. Kažu da je dovoljno pojesti dve kašike tahinija dnevno. Mogu da ga jedu i deca, uz oprez - jer može da bude izvor alergije.

Sastojci:
  • 150 g susama
  • ~ 6 kašika maslinovog ulja
  • prstohvat soli

Ovo je mera za jednu malu teglicu, ili količina za 1-2 obroka.

Priprema:

Dobro zagrejati tiganj "na suvo", na tihoj vatri, zatim, dodati semenke susama i stalno mešajući pržiti nekoliko minuta, dok semenke ne počnu da pucketaju. Skloniti s vatre i još malo mešati dok je tiganj vruć. Voditi računa da susam ostane svetle boje i da se ne prepeče. Ostaviti da se ohladi.

Za mlevenje susama ne koristiti "nutribullet", već običan blender ili čoper. 

U blender staviti ohladjene semenke susama i samleti ih. Skinuti susam sa stranica blendera pa opet samleti. Potom dodavati kašiku po kašiku maslinovog ulja i prstohvat soli. Miksati i dodavati po malo ulja sve dok ne budemo zadovoljni gustinom namaza. 

Tahini čuvati u poklopljenoj staklenoj teglici u frižideru. Ukoliko se bude odvojilo ulje - izmešati pre upotrebe. Rok trajanja? Pominje se mesec dana, ali ne mogu da tvrdim, jer nikad nisam napravila više od količine koju mogu da potrošim za nekoliko dana.











2 komentara:

  1. Super! Hvala za recept. Već poduže želim da istražim mogu li danapravim tahini kod kuće, i nikako da stignem. Sad znam. Thanks!

    OdgovoriIzbriši
  2. Molim i drugi put :)

    Videćeš koliko je jednostavno.

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF