Quiche sa spanaćem




Kiš je seljačka pita od sastojaka koje su seljani, u doba kada je pita nastala, imali u svom domaćinstvu. S obzirom da se recept zadržao kroz vekove, siguran je znak da je pita svojim kvalitetom to i zaslužila :) Kiš iz recepta je jedna od varijacija iz porodice kiševa koji su osvojili planetu. Može biti predjelo, doručak ili večera, a može preuzeti i ulogu glavnog obroka u toku dana.

Nije loše započeti hladno, jesenje, vikend-jutro toplom pitom sa spanaćem i sirom. 
Ovo je, ujedno, zgodan način da spanać pojedu i oni koji ne vole varivo od spanaća.

Sastojci:
testo:
  • 1 žumance
  • 4 kašike vode
  • 250 g namenskog brašna
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 110 g putera
nadev:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1-2 čena belog luka
  • 125 g svežeg spanaća 
  • 5 jaja
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 360 g milerama ili pola-pola s mlekom 
  • 125 g feta sira
  • 60 g tvrdog žutog sira

Na slikama je kiš s nadevom od 3 jaja, za 2 osobe. Proporcionalno sam smanjila sve ostale sastojke. Polovinu testa sam upotrebila, a polovinu ostavila u frižideru za drugo jelo. 
U odnosu na količinu nadeva koji sam pripremila - prečnik posude je 20 cm.

Testo možemo umesiti dan ranije i držati u frižideru. Spanać možemo očistiti i oprati uveče. 

Priprema:

Priprema testa
Izmešati žumance i vodu. U činiju prosejati brašno, pa dodati so i kockice putera koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Utrljati jedno u drugo prstima, pa dodati žumance s vodom. Umesiti testo rukama, dodajući po malo ekstra brašna, ukoliko bude bilo potrebno. Zamotati testo u foliju i ostaviti 1 sat u frižideru. 

Priprema nadeva
Baby-spanać je nežniji od klasičnog spanaća, pa ćemo ga koristiti svežeg. Oprati ga u hladnoj vodi i skinuti drške, a zatim ga krupno iseći. Nama blizak izraz je "nadvoje, natroje", dakle, bez velikog usitnjavanja. Ukoliko je spanać stariji, krupnijih listova, obavezno ga prokuvati posle čišćenja i pranja. Dobro ga ocediti rukom i krupno iseći.
Očistiti i iseći crni i beli luk.
U dubljem tiganju zagrejati ulje na tihoj vatri. Dodati crni i beli luk. pa dinstati nekoliko minuta, dok luk ne bude omekšao. Dodati isečen spanać i dinstati nekoliko minuta sve zajedno. Skloniti tiganj s vatre i ostaviti da se ohladi.

Mikserom umutiti jaja u odgovarajućoj činiji, pa dodati so, biber, mileram, izmrvljen feta sir i ohladjen spanać. 

Postavljanje testa
Prvi način:
Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom kružno razvući testo veličine unutrašnjosti posude u kojoj će se peći i 3 mm debljine. Podmazati okruglu posudu, a zatim postaviti testo po dnu i obodu i izbockati ga viljuškom. 
Drugi način:
Podmazati okruglu posudu. Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razvući testo debljine 3 milimetra. Obeležiti dnom posude krug, pa ga iseći i postaviti na dno iste posude. Iseći testo za ivicu posude i postaviti ga, a prstima spojiti, štipkajući, sve sastave. Izbockati testo viljuškom. 

U medjuvremenu zagrejati rernu na 180°C. 

Sipati pripremljen nadev preko testa i odozgo posuti izrendanim žutim sirom. Staviti u zagrejanu rernu i peći oko 40 minuta, dok kiš ne bude porumeneo.

Ovo jelo se zbog spanaća ne podgreva i ne ostavlja za sutra.















4 komentara:

  1. Sef jos nikako da zavoli spanac, ali ovaj tartic bih sama poruckala!:))) ps. fotkice su veoma lepe!:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala :))

    Kod mene svi vole spanać na sve načine i u svim kombinacijama, ali kad ovaj kiš zamiriše iz rerne, svakog časa neko svrati u kuhinju da vidi kad će biti gotovo :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno, fantastično prikazan i opisan recept.
    Ovo je jedan od najboljih blogova posvećenih kulinarstvu!

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF