Kakao-kolač s tikvicama




Veoma bogat kolač jakog čokoladnog ukusa, pritom mekan i vlažan, koji kad probamo znamo da smo jeli kolač :) Ovaj recept, jednostavno, ne može da ne uspe, ukoliko se pridržavamo napisanih koraka i mera.

Sastojci:
  • 200 g svežih tikvica (1 manja tikvica)
  • 130 g namenskog brašna
  • 40 g čistog kakaoa (nikako zasladjeni proizvodi tipa nesquik)
  • 1 kaf. kaš. praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1/2 kaf. kaš. sode bikarbone
  • 1/2 kaf. kaš. cimeta
  • 2 krupna jaja
  • 200 g šećera
  • 1 kaf. kaš. ekstrakta vanile
  • 120 g ulja

Priprema:

Pripremiti kalup veličine 30x11x7 cm, ili manji, namazati ga uljem i postaviti hartiju na dno kalupa.

Pripremiti dve činije, jednu za suve sastojke, a drugu za tečne sastojke. Mikser nije potreban.

Dobro oprati zdravu i svežu tikvicu, ali je ne ljuštiti. Izrendati je krupno, u krug, zaobilazeći semenke u sredini. Tikvica ima neutralan ukus, ali je izuzetno vlažna, tako da će kolaču dati neophodnu vlagu.

Prosejati brašno i kakao. Pomešati suve sastojke, brašno, kakao, prašak za pecivo, so, sodu bikarbonu i cimet. 

Sastaviti tečne sastojke. Viljuškom izmutiti jaja, pa dodati šećer, ekstrakt vanile i ulje. Mutiti dok se svi sastojci ne budu sjedinili. Šećer će se istopiti tek kad budemo dodali izrendanu tikvicu, pa je dodati i nastaviti s energičnim mešanjem.

Sastaviti tečne i suve sastojke, tako što ćemo sipati iz činije s tečnim u činiju sa suvim sastojcima. Dobro izmešati.

U medjuvremenu uključiti rernu da se greje na 180°C. Sipati testo u pripremljen kalup i peći 40-45 minuta. Posle 40 minuta proveriti pomoću čačkalice da li je kolač u sredini pečen, ukoliko se testo nije uhvatilo na čačkalicu, pečen je. Ako je potrebno, produžiti pečenje još koji minut. Ukoliko nam se učinilo da je kolač previše pocrneo s vrha, staviti u toku pečenja komad pek-papira ili alu-folije preko kolača.

Ostaviti desetak minuta da se ohladi, pa ga izvaditi iz kalupa odvajajući špatulom rub kolača od stranice kalupa. Staviti kolač na žičanu podlogu i ostaviti da se sasvim ohladi.

Ono što je ostalo od kolača možemo zamrznuti, ili čuvati par dana u frižideru u plastičnoj kutiji s poklopcem.















1 komentar:

  1. Isprobano na Kulinarici, hvala!

    Egzot 19.11.18. 14:04
    Kolač je fantastičan :)...tikvice se ne osjete, a biskvit je taaakoooo sočan :)....evo već sam za dva dana dva puta pravila.

    Puno pozdrava iz Irske :mah:

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF