Sutlijaš, poslastica iz detinjstva




U vreme mog odrastanja sutlijaš je važio za poslasticu "na brzinu". Pirinač koji je kuvan u slatkom mleku, s cimetom na vrhu, bio je pristupačan svakoj porodici i svakom domaćinstvu, bez obzira na njihove materijalne mogućnosti. Čini mi se da je sutlijaš danas zaboravljen, zapostavljen i potisnut od strane keksa i mlevenog keksa u svim varijetetima, koji je preuzeo vodjstvo medju jednostavnim poslasticama. Šteta.

Za nezaborav i dugo sećanje na sutlijaš - sledi recept :)

Sastojci:
  • 3 dl vode
  • 120 g pirinča okruglog zrna
  • 1/2 litre mleka
  • 3 kašike šećera
završna nota:
  • mleveni cimet 

Mere su za 2-3 činijice.

Priprema:

Staviti jednu šolju vode, oko 3 dl, u manju šerpu i sačekati da provri.

U medjuvremenu izmeriti 120 grama pirinča, pa ga očistiti i isprati u cediljci pod mlazom vode, da bismo skinuli prašinu i višak skroba. Dodati ispran pirinač u ključalu vodu i odmah smanjiti temperaturu. Kuvati, mešajući, nekoliko minuta na tihoj vatri, sve dok ne bude upio vodu. 

Dodati polovinu mleka i spustiti temperaturu na vrlo, vrlo, tiho. Posle 5 minuta dodati preostalo mleko i promešati. Kasnije u toku kuvanja, ako bude bilo potrebno da se pirinač razredi, dodati još mleka.

Na kraju kuvanja, posle dvadesetak minuta, sutlijaš bi trebalo da izgleda kašasto i sočno, a hladjenjem će se zgusnuti. Dodati 3 kašike šećera, promešati, probati, pa ako je potrebno još zasladiti. Neka kuva koji minut sa šećerom, zatim skloniti s vatre da se hladi, ali često promešati da se ne bi uhvatila korica. Ohladjen sutlijaš ne bi trebalo da bude ni suv, a ni redak.

Sutlijaš možemo da ohladimo i u vodenoj kupki, tako što ćemo šerpu da stavimo u veću posudu s hladnom vodom.

Savet: Ako je sutlijaš, slučajno, makar malo zagoreo, prebaciti ga odmah u drugu šerpu, da se miris zagorelog ne bi uvukao i raširio.

Držati ga u frižideru u pokrivenoj posudi do služenja. Servirati u činijice i posuti cimetom. Cimet je izuzetno koristan i nije samo začin nego je i lek. 













2 komentara:

  1. Receptic koji budi najlepse uspomene, najvise ga volimo sa malo sirupa od visanja (iz slatka) koji prelijemo odgore... serviranje u casama je svemu dalo visi nivo, prva fotkica je mrak!:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti, draga moja, i meni se dopadaju slike :) Sutlijaš smo smazali kao i uvek kad ga napravim :)

    Može sa sirupom, nemam ništa protiv, dapače :)))

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF