Pindjur




Pindjur je namaz sličan ajvaru prema ukusu i načinu pripreme. Recept koji sledi ne sadrži patlidžan, mada se u kulinarskoj literaturi pominje kao jedan od sastojaka. U receptu iz moje sveske, kao i u nekim drugim receptima za pindjur, nema patlidžana. 

Sastojci:
  • 6 kg crvenih, mesnatih, paprika
  • 3 kg paradajza
  • 400 ml ulja
  • 100 ml vinskog sirćeta
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike soli

U zavisnosti od količine vode koja će ispariti tokom prženja, kao i od kvaliteta povrća, od navedene količine izaći će oko 6 teglica po 300 grama. 

Na slikama je pokazni primer od 1 kg paprike i 500 g paradajza, dakle, 1/6 od svih navedenih mera. Naravno, količina se može i povećati u odnosu na navedene mere.

Priprema:

Zagrejati rernu na 200°C. Paradajz oprati i poredjati na pleh obložen pek-papirom ili alu-folijom. Peći 20 minuta ili dok se kožica ne smežura. Ostaviti ga da se dobro ohladi. Ispeći paprike, poklopiti ih i ostaviti da se upare i ohlade. 

Oljuštiti kožicu s paprike i paradajza, pa ih samleti na mašini za mlevenje mesa. Ne znam kako bi bilo kada bismo ih samleli u blenderu - verovatno bi se već mekano povrće pretvorilo u kašu, pa to ne bi bilo u skladu s receptom.

U široj šerpi ugrejati ulje na jačoj vatri, pa smanjiti temperaturu. Sipati samleveno povrće i promešati. Neka krčka na umerenoj vatri. Ako koristite teflonsku šerpu manje ćete mešati. Mrežasti poklopac je odličan izbor, jer će propuštati paru, a sprečavati prskanje po šporetu. 

Dodati so, šećer i sirće. 

Neko stavlja u pindjur ljutu papriku i beli luk, ja ne stavljam. Ako bude bilo potrebno dodaću ih kad budem otvorila teglicu i servirala zakusku.

Dinstati pindjur na tihoj vatri oko 2 sata, ili dok se ne uprži. Povremeno promešati, a pred kraj kuvanja vrlo često. Kada varjačom povučemo po dnu šerpe, ako je masa dovoljno gusta ostaće vidljiv trag ili "put". 

Odabrati i oprati neoštećene, manje tegle, pa ih ostaviti da se ocede. Dvadeset minuta pre završetka kuvanja pindjura staviti ih na rešetku u rerni i okrenuti naopako da se greju na 100° C i da se dobro osuše. 

Isključiti i ringlu i rernu. Vaditi suvom krpom jednu po jednu teglu i uvek zatvoriti vrata od rerne da se tegle ne bi hladile. Puniti ih pomoću kutlače uz što veći oprez u pogledu prosipanja, ili nabaviti levak za sipanje u tegle. Drškom od kašike "izbockati" pindjur u teglici da bismo istisnuli balončiće od vazduha.

Ako imamo originalne poklopce za tegle stavićemo ih. Ispod poklopca postaviti list celofana. U slučaju da nemamo poklopce, staviti po 2 lista celofana sa dve gumice. Obrisati tegle ako su umrljane. Namestiti "toplo gnezdo" u kojem će se tegle hladiti naredna dva dana. To bi tebalo da bude mesto na kome ih niko neće pomerati, ušuškane u, nekada su bile perine, a danas Dormeo pokrivači i jastuci. Kada tegle budu ohladjene spremiti ih na mračno i hladno mesto, recimo, u neki plakar u podrumu, na terasi i slično. Tegle ne tumbati. Ako u podrumu ima miševa, obavezno staviti metalne poklopce. 

Otvorenu teglicu čuvati u frižideru.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF