Paelja s piletinom




Da li je moguće posetiti Španiju, a ne otići na koridu i ne probati paelju? :)

To su simboli španskog identiteta i tradicije, iako je korida kod jednih osporavana kao varvarski čin, sa čime se slažem jer sam videla "predstavu", dok je drugi smatraju vrhuncem kulturnog nasledja. U vezi s paeljom je mišljenje gotovo nepodeljeno, jer malo kome se ne dopada ovo autohtono, aromatično jelo, primamljivog izgleda.

Od oblasti do oblasti jelo se pomalo razlikuje, tako da imamo nekoliko varijanti paelje: sa zečijim mesom, piletinom, kobasicom i piletinom, s morskim plodovima, pojedinačno ili u medjusobnim kombinacijama. Paelja s piletinom je nekako najjednostavnija i najpristupačnija našem podneblju i ukusu. 

Za paelju kažu da okuplja familiju oko stola :) Šta bi kod nas bio pandan paelji kad je reč o okupljanju, možda sarma? :)

Sastojci:
  • 400-450 g pilećeg mesa od grudi, ili bataci, ili kombinovano
  • 1 kašika ulja za podmazivanje tiganja
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 mesnata, crvena, paprika srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1 krupniji paradajz
  • 100 g graška
  • 2 čena belog luka
  • prstohvat šafrana
  • 1 kaf. kaš. mlevene paprike
  • 300 ml vode ili pilećeg bujona
  • 150 g pirinča okruglog zrna
  • 1.5 kaf. kaš. soli
završna nota:
  • 1 kašika svežeg iseckanog peršuna
  • nekoliko krišaka limuna

Količina gotovog jela je za 2, eventualno 3 osobe.

Priprema:

Sve sastojke pripremiti pre početka kuvanja.

Pileće meso isprati pod vodom i posušiti ubrusom. Skloniti kožu ukoliko je ima. Batake ostaviti ucelo, a belo meso iseći na krupnije komade. 
Oprati paradajz, oljuštiti ga i iseckati.
Izvaditi grašak iz zamrzivača.
Oprati papriku i iseći je na trake.
Oljuštiti luk, isprati ga i sitno iseckati.
Oljuštiti i iseckati beli luk.

Podmazati veći tiganj uljem i zagrejati ga na srednje jakoj vatri. Za pripremu paelje postoje posebno dizajnirani tiganji s dve ručke, ali mi ćemo koristiti ono što imamo. U zagrejan tiganj staviti isečenu piletinu ili batake, pa pržiti 5-10 minuta. Povremeno okretati meso da bi se zapeklo sa svih strana. Izvaditi meso na tanjir.

Isti tiganj vratiti na ringlu, pa dodati dve kašike maslinovog ulja, iseckanu papriku i crni luk. Dinstati na tihoj vatri, mešajući, 5 minuta, dok povrće ne bude omekšalo. Dodati iseckan paradajz, grašak, mlevenu papriku i iseckan beli luk. Dodati šafran, koji čini ovo jelo zaista autentičnim, a sastojke u šerpi će obojiti lepom žutom bojom. Kurkuma bi, takodje, mogla da oboji jelo žutom bojom, ali i da uveliko promeni ukus istom, tako da nije rešenje za zamenu.

Sadržaj u tiganju kuvati nekoliko minuta i dalje na tihoj vatri. 

Vratiti piletinu u tiganj, pa dodati vodu ili pileći bujon. Poklopiti i kuvati narednih 20 minuta. 

Sada dodati opran pirinač, promešati i posoliti jelo. Poklopiti i dinstati na tihoj vatri, povremeno mešajući, 20 minuta. Pirinač će pokupiti svu tečnost, ali ukoliko bude bilo potrebno dodati još malo tople vode. Na kraju, jelo ne bi smelo da bude suvo, ali ni retko. Proveriti da li je dovoljno slano, pa dosoliti ukoliko je potrebno. Posuti iseckanim peršunom.

Servirati uz kriške limuna. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF