Jednostavna paradajz čorba s pirinčem




Ako postoji kvalitetno jelo "na brzinu", onda je to jednostavna paradajz čorba, perfektnog ukusa i tridesetominutne pripreme :) Ne traži ni hleb, ni krutone, a zasitna je zbog fino kuvanog pirinča. 

Ova čorba je "džoker" koji može da uskoči kad god ne znamo šta ćemo da kuvamo, ili kada nemamo vremena za kuhinju.

Paradajz je bogat likopenom, moćnim antioksidansom, koji je otporan na zagrevanje i termičku obradu. Ovo je veliki razlog da paradajz jedemo tokom cele godine u svim njegovim oblicima. 

Sastojci:
  • 600 ml industrijskog gustog soka od paradajza (recimo,Tomatino)
  • 600 ml vode
  • 100 grama pirinča
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • po 1 kaf. kaš. soli, origana, bosiljka
  • prstohvat bibera

Gustina supe se može podešavati dodavanjem tečnosti ili oduzimanjem pirinča, a dobra razmera, po meni, je 120-130 ml tečnosti na 10 g pirinča. Konzistencija supe se može videti na slikama. 

Industrijski sok od paradajza je gušći i jači od domaćeg soka, pa ga je potrebno razblažiti s vodom. Domaći sok ne razblažujemo.

Supi možemo dodati i jedan svež paradajz, prethodno oljušten i samleven u blenderu.

Priprema:

Isprati pirinač i ocediti ga.


U šerpu staviti maslinovo ulje i tek ga blago zagrejati, zatim sipati sok od paradajza i dodati vodu. Kad provri smanjiti vatru. Dodati začine i ispran pirinač, pa promešati. Kuvati 15 minuta na tihoj vatri i povremeno mešati da se pirinač ne bi "uhvatio" za dno šerpe. Skloniti s vatre i ostaviti poklopljeno desetak minuta. Pirinač će u toploj supi još više omekšati i nabubriti, pa bi zato trebalo da ostane dovoljno tečnosti u šerpi. Ako pirinač bude predugo ostao u toploj supi, mogao bi da se pretvori u kašu, pa stoga ne odlagati serviranje.

Sa solju biti pažljiv jer su i domaći, a i industrijski sok, već posoljeni. 


Uz čorbu fino ide mileram.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF