Čokoladni kolač s kikirikijem





Ovo je inostrani recept koji mi se mnogo dopao, baš kao što mi se dopadaju kikiriki-puter i kikiriki, pa je bilo pitanje dana kada ću ga isprobati :) Opravdao je sva očekivanja. Mekan, čokoladni, miriše na kikiriki.

Sastojci:
testo:
  • 135 g neslanog kikiriki putera 
  • 3 kašike oljuštenog, pečenog, neslanog, usitnjenog kikirikija 
  • 110 g čokolade za kuvanje, uvek Menaž
  • 120 g šećera
  • 2 sitnija jaja
  • 1 kaf. kaš. ekstrakta vanile
  • 2 kašike mleka
  • 1 kaf. kaš. praška za pecivo
  • 70 g namenskog brašna
preliv od čokolade:
  • 60 g čokolade za kuvanje
  • 1 kaf. kaš. vode
  • nekoliko kapi ulja
završna nota:
  • 2 kašike oljuštenog, pečenog, neslanog, usitnjenog kikirikija
  • preliv od čokolade

Ukoliko ne možemo da pronadjemo neslani puter od kikirikija, poslužiće i blago posoljen, jer će se utopiti medju ostale sastojke koji će neutralisati slanost.

Bilo bi dobro da pleh ne prelazi dimenzije 20x20 cm. Kolač sečemo na kvadrate 4x4 cm. 

Priprema:

Postaviti pleh pek-papirom. 

Ukoliko kikiriki nije pečen, propeći ga kratko na suvom tiganju, ostaviti da se ohladi, pa usitniti oklagijom, ili vrlo kratko u čoperu. 

Pripremiti dve posude za kuvanje na pari. U šerpici zagrejati vodu do ključanja, pa smanjiti vatru. U vatrostalnoj činiji sastaviti puter od kikirikija, izdrobljen kikiriki i izlomljenu čokoladu za kuvanje. Zagrevati činiju na pari sve dok se sastojci ne budu otopili i fino sjedinili. Ostaviti da se ohladi.

Uključiti rernu da se greje na 175° C.

U dublju činiju sipati šećer i dodati jaja. Mutiti mikserom nekoliko minuta dok ne dobijemo penušavu smesu. Dodati otopljenu i ohladjenu smesu od kikirikija i čokolade, kao i mleko i ekstrakt vanile. Mikserom dobro sjediniti. Dodati brašno i prašak za pecivo, pa izmešati kašikom. Sipati testo u pripremljen pleh. Uvek sipamo na sredinu i poravnamo prema ivicama pleha. 

Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći kolač 15 minuta, pa proveriti pomoću čačkalice da li je pečen. Za one koji ne znaju kako se to radi - čistom čačkalicom bocnuti kolač kroz sredinu, pa ukoliko čačkalica ostane suva kolač je pečen, a ukoliko nije suva, vratiti kolač da se dopeče, pa proveriti ponovo. 

Ostaviti kolač da se prohladi, a zatim ga izvaditi s papirom na rešetku da bi se sasvim ohladio. 

Iseći kolač i posuti ga kikirikijem.

Na pari otopiti čokoladu, dodati kašičicu vode, par kapi ulja i dobro promešati. Staviti otopljenu čokoladu u čistu kesicu, pa makazicama odseći 1 milimetar s vrha. Kroz taj maleni otvor ćemo išarati kolač čokoladom. 

Čokolada će se na vazduhu osušiti nakon sat-dva, pa će kolači biti spremni da ih složimo u kutiju s poklopcem. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF