Bruskete od domaćeg hleba s paradajzom




Za bruskete kažu da su jedan od najlepših načina da uživamo u plodovima leta :) Minijaturne, šarene, kriške prepečenog hleba su italijansko predjelo, lagani obrok, ili posluženje koje će planuti na sedeljkama i zabavama :) Ove ukusne zalogajčiće možemo servirati ukućanima kao zdrave grickalice uz gledanje filma ili utakmice.

Spremanje je vrlo jednostavno i ne uzima više od 15 minuta. Kombinacija s paradajzom je osnovna varijanta, a mogu se kombinovati pršuta, razni sirevi, morski plodovi, povrće i ostali sastojci iz mediteranske kuhinje.

U ovom receptu bruskete sam pravila od domaćeg polubelog integralnog hleba, o kome sam pisala na odvojenoj temi, s tom razlikom što sam testo za hleb podelila na dva dela - da bih dobila dva bageta. 

Sastojci:
  • 1 baget od integralnog brašna (isečeno 15 tankih parčića)
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 krupniji čen belog luka
nadev:
  • 4 zrela paradajza srednje veličine
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika jabukovog ili balzamiko sirćeta
  • 6 listova svežeg bosiljka
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
završna nota:
  • nekoliko isečenih maslina
  • listići bosiljka

Priprema:

Umesiti hleb ili kupiti baget. Ukoliko mesimo hleb, možemo ga pripremiti dan ranije. 

Na pleh od šporeta postaviti hartiju. Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Baget iseći ukoso na kriške debljine do 1 cm. Jednu stranu svake kriške premazati pomoću četkice maslinovim uljem, pa tom, namazanom, stranom poredjati na pleh. Staviti pleh na gornju poziciju u zagrejenu rernu i peći 5 minuta, ili dok ivice hleba ne porumene.

U medjuvremenu napraviti nadev. Oljuštiti zreo, sočan, paradajz i izvaditi mu semenke. Iseckati čvrsti deo paradajza i staviti u činiju. Dodati sitno izrendan beli luk, iseckan bosiljak, biber, so, maslinovo ulje i balzamiko ili jabukovo sirće. Promešati. 

Paradajz voli so, pa je moguće da će biti potrebno dosoliti nakon provere ukusa. 

Izvaditi pleh iz rerne i okrenuti kriške namazanom stranom na gore. Maslinovo ulje će biti barijera koja će sprečiti da se kriške hleba skvase pod nadevom. 

Oljuštiti krupan čen belog luka, pa protrljati svaku krišku njime. Kašikom sipati pripremljen nadev na bruskete, ukrasiti isečenim maslinama i listićima bosiljka, pa odmah servirati. 

Druga mogućnost je da se nadev posluži u činiji, a bruskete odvojeno, pa da svako sebi napravi kombinaciju na tanjiru. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF