Bećarac




Bećarac važi za sezonsko jelo, mada ga možemo praviti tokom cele godine ukoliko imamo pečene paprike u zamrzivaču, ili smo bez predrasuda prema svežim, velikim, uvoznim, paprikama van sezone, koje su se, uzgred budi rečeno, odlično pokazale prilikom pečenja u rerni, a i fino se ljušte :)

Bećarac i sataraš su potpuno različita jela, različitog ukusa, iako ih često poistovećuju i zamenjuju im nazive. Sataraš (szataras - madjarsko jelo) se pravi s puno crnog luka, koji je intenzivnog ukusa i mirisa, pa će obojiti jelo svojom aromom, dok su kod bećarca pečene paprike dominantan nosilac arome.

U mojoj porodici se ovako pravi bećarac.

Sastojci:
  • 1.5 kg mesnatih crvenih paprika
  • 600 g zrelog paradajza
  • 3 kašike ulja
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
finale:
  • 1 jaje
  • 1 kašika vode

Kada budemo ispekli i oljuštili paprike, a iz njih izadje tečnost, količina će se prilično smanjiti. Bez obzira na to što ćemo dodati paradajz, jelo ćemo da ukuvamo i na kraju ga neće biti onoliko koliko nam se činilo dok je povrće bilo u svežem stanju. 
Navedene mere su za 2 osobe. Povećanjem svih sastojaka u jednakom odnosu, dobićemo više bećarca. 

Priprema:

Ispeći paprike u rerni ili na plotni, pa ih staviti u šerpu, poklopiti i ostaviti da se ohlade. Kada se budu uparile lakše će se ljuštiti. Još je bolje ako ispečemo paprike dan ranije.

Paradajz oprati i preliti vrelom vodom, sačekati dva minuta, pa zameniti vodu hladnom. Oljuštiti ga. 

Iseckati paprike vrlo sitno. Iseckati paradajz na kockice.

U plitkoj, široj, šerpi zagrejati ulje na tihoj vatri, pa staviti paprike da se prže, stalno mešajući, jer će paprike da se lepe za dno šerpe. Dinstati nekoliko minuta, a zatim dodati na kockice iseckan paradajz. Dodati šećer, koji se stavlja uz paradajz kako bi ublažio kiselost i učinio jelo svarljivijim. Paradajz će pustiti svoje sokove i nećemo dodavati vodu. Dinstati na tihoj vatri, stalno mešajući, dok sva tečnost ne bude isparila. Ako su paprike bile dobro ocedjene posle pečenja, vreme kuvanja će se malko skratiti, inače će potrajati oko sat vremena. 

U završnoj fazi posoliti varivo, pa proveriti da li je jelo dovoljno slano i dosoliti ukoliko je potrebno.

U činijici dobro umutiti jaje, dodati kašiku vode i fino sjediniti. Dok je bećarac na vrućoj ringli sipati jaje u tankom mlazu preko njega, stalno i energično mešajući. Skloniti s vatre. Servirati odmah uz jači beli sir, recimo, feta sir.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF