Zaledjen peršun




Čuvanje peršuna je vrlo jednostavno. Zdrave i sveže listove dobro oprati i ostaviti da se prosuše. Odatle imamo dve mogućnosti:
Jedna mogućnost je da se buketić zaveže oko drščica i okači naopako na zasenčenom i promajnom mestu. Obavezno ga prekriti gazom, kako listići ne bi sakupljali prašinu. Posle nekoliko dana osušene listove, bez drščica, ubaciti u staklenu teglicu s poklopcem.

Druga mogućnost je da se listovi peršuna iseckaju i zamrznu. Biće potrebna plastična ili metalna posuda za led i 100-150 ml prokuvane i ohladjene vode. Opran i prosušen peršun sitno iseckati nožem i rasporediti unutar posude za led. Blender ne koristiti ovom prilikom. Sipati ohladjenu vodu kašikom u svaku pregradu, pazeći da iz njih izadje što manje listića.

Staviti u zamrzivač. Sutradan izvaditi zaledjen peršun iz kalupa i prebaciti ga u kesu ili plastičnu kutijicu s poklopcem.

Upotrebljava se isto kao i svež peršun. Na kraju kuvanja izvaditi zelenu, ledenu kockicu iz zamrzivača i ubaciti je u jelo, a rezultat će biti isti kao da ste peršun tek iseckali.












Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF