Topli sendviči




Ovo je davnašnji recept iz kulinarske knjižice izdate 1976. godine i, naravno, više puta pravljen :)

Iako se zbog tri ista sastojka recept može identifikovati s prženicama, a malo ukusom ide u njihovom pravcu, hleb pripremljen na ovakav način nije ni blizu mastan kako prženice znaju da budu.

Recept je vrlo koristan ukoliko u frižideru imamo šunku i sir koji nisu najsvežiji, pa im je termička obrada neophodna.

Sastojci:
  • 8 krišaka tost hleba
  • 2 dl mleka
nadev:
  • 2 krupnija jaja
  • 150 g trapista
  • 100 g pečenice, pršute ili pančete
  • 2 kašike parmezana
  • 150 g kisele pavlake 20% mm
  • 1 kašika peršuna
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • prstohvat bibera

Tost hleb se lepše redja na pleh zbog svog četvrtastog oblika, ali možemo da upotrebimo i jučerašnji hleb, kojeg ćemo da isečemo na tanke kriške i odstranimo im koricu.

Recept dopušta izvesna odstupanja od navedenih mera, pa ukoliko nam je u frižideru ostalo manje pečenice i kačkavalja, upotrebićemo onoliko koliko imamo, uz eventualnu korekciju kisele pavlake, da nam nadev ne bi bio redji nego što je potrebno. 

Priprema:

U pleh srednje veličine, ili pleh od šporeta, postaviti papir za pečenje i premazati ga puterom ili uljem.

Uključiti rernu da se greje na 200°C, a taman toliko vremena će biti potrebno za pripremu jela.

Pripremiti tost hleb, ili Iseći 8 kriški od jučerašnjeg hleba, pa i više ako su kriške male. Opseći kriške, skinuti im koricu. Na tost-hlebu nije potrebno seći koricu zato što je mekana. Svaku krišku na kratko umočiti u mleko i spustiti je na pleh. 

Umutiti jaja, dodati kiselu pavlaku, zatim dodati na kockice iseckanu pečenicu, pršutu ili pančetu. Praška šunka nema dovoljno jaku aromu koja bi se osetila u ovakvoj kombinaciji sastojaka, pa se zbog toga ne nalazi na spisku potrebnih namirnica. Dodati, više ili manje krupno, izrendan trapist, parmezan, so, biber i peršun. Nadev dobro izmešati, pa kašikom rasporediti preko krišaka hleba.

Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći oko 20 minuta, ili dok sendviči ne porumene i odozgo i odozdo.

Poslužiti tople uz čaj, pivo ili jogurt.













Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF