Začinjeno maslinovo ulje




Aromatično ulje koje nam stiže s Mediterana, možemo i sami da napravimo :) Odlično je kao preliv za salate, preko paste, pizze, ili bilo koje hrane koju želimo da začinimo. 

Potrebno je zaista kvalitetno "ekstra devičansko" maslinovo ulje, koje je, kažu, najzdravije od svih vrsta maslinovog ulja jer se najmanje obradjuje, pa je samim tim i najskuplje. Dobija se prvim hladnim cedjenjem kvalitetnih maslina i ima specifičan miris. Veoma je bogato vitaminima i prirodnim antioksidantima.

Sastojci:
  • 1/2 l maslinovog extra virgin ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1 kaf. kaš. šarenog bibera u zrnu
  • 2 grančice svežeg origana
  • 1 grančica ruzmarina
  • 2-3 sušene čili papričice
  • 1 kaf. kaš. semena korijandera
  • 1 kaf. kaš. suvog majorana

Količinu i vrstu začina možemo da podešavamo prema ukusu.
Ulje bi trebalo zagrejati na 120°C, bilo da je u pitanju cela količina, ili polovina, a drugu polovinu dodati kad se začinjeno ulje bude ohladilo. 

Nikako ne dozvoliti da ulje stigne do "tačke dimljenja", koja je za ekstra devičansko maslinovo ulje 190°C, jer u tom slučaju ulje propada i postaje loše za upotrebu, pa bi ga trebalo baciti. Isto važi za sva ulja, jedino se razlikuje "tačka dimljenja" od vrste do vrste. 

Priprema:

Oprati i sasvim osušiti flašu u koju ćemo sipati ulje, a poželjno je sterilisati je u rerni na 100°C i ostaviti da se ohladi.

Grančice ruzmarina i origana isprati pod hladnom vodom i sasvim osušiti pre pripreme ulja. Nije na odmet uraditi to uveče.

Pomešati ulje i začine u šerpici, pa staviti da provri na vrlo tihoj vatri i lagano krčkati ne duže od 2 minuta. Skloniti s vatre, a ulje će nastaviti da ključa još par minuta. Sasvim ohladiti pre stavljanja u boce.

Procediti ulje u čist i suv lončić. Odvojiti sasvim ispečene začine i zameniti ih svežim. U ovom receptu zamenila sam grančicu origana i beli luk, a dodala sam nekoliko svežih zrna bibera.

Staviti grančice u flašu, dodati beli luk, biber, čili papričice i korijander, zatim pomoću levka sipati ulje. 

Stajanjem će začini pasti na dno, pa bocu malo protresti pre upotrebe.

Maslinovo ulje se čuva ili u tamnim flašama ili na tamnom mestu, a ovako pripremljeno ulje mora se držati u frižideru do mesec dana, mada neki izvori kažu maksimalno sedam dana.

Ukoliko želite da poklonite nekome ovakvu bočicu, a svako bi bio srećan da je dobije, zavežite mašnicu :)











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF