Lisnate kiflice s džemom




Upotrebiću arhaičan izraz koji je koristila moja mama  - kao molovane :) Ovako se prave i salčići, ali salo ne volim, pa umesto njega upotrebljavam puter.

Sastojci:
kvasac:
  • 250 ml mleka
  • 20 g svežeg kvasca (1/2 paketića)
  • 1 kaš. šećera
  • 2 kaš. brašna
testo:
  • fermentisan kvasac
  • 2 žumanca
  • 2 kaš. ulja
  • 2 kaš. šećera
  • 1/2 kaf. kaš. izrendane kore od limuna
  • 350 g namenskog brašna
  • 50 g putera za premazivanje
  • 1 belance ili žumance za premazivanje
fil:
  • 3 kašike gustog džema
završna nota:
  • 100 g prah šećera
  • 1 vanilin šećer

Količine su za 20 većih kiflica.

Priprema:

Izvaditi puter iz frižidera da bi omekšao na sobnoj temperaturi.

Rastopiti kvasac u mlakom mleku, dodati kašiku šećera i dve kašike brašna, promešati i poklopiti. Sačekati da kvasac fermentiše i uveća prvobitnu zapreminu u lončiću.

Dobro oprati limun soda-bikarbonom, osušiti ga i izrendati koru u količini pola kafene kašičice.

U veću činiju prosejati deo izmerenog brašna, dodati kvasac, ulje, žumanca, šećer i izrendanu koru od limuna. Mutiti mikserom sa spiralnim nastavcima, uz postepeno dodavanje preostalog brašna. Kada metlice više ne budu mogle da se okreću, prebaciti testo na radnu površinu i mesiti rukama uz dodavanje brašna koje je preostalo. Kada smo dobili glatko i nelepljivo testo, a ukoliko je ostalo još malo brašna, stati s dodavanjem. Brašno će nam, svakako, biti potrebno za posipanje radne površine svaki put kad budemo razvili testo.

Oklagijom razviti testo debljine 1 cm na pobrašnjenoj radnoj površini i premazati polovinom omekšalog putera. Preklopiti testo prebacujući krajeve sa sve 4 strane ka sredini, po sistemu preklapanja koverte, pa poklopiti činijom u kojoj smo mesili. Ostaviti da miruje 20 minuta. 

Ponoviti postupak još jednom.

Konačno, oklagijom razviti testo na debljinu od 8 milimetara, iseći kvadrate i stavljati 1/2 kafene kašičice džema na sredinu. Imati u vidu da će testo da naraste u toku pečenja, pa ne bi trebalo da kvadrati budu preveliki. Ja sam sekla kvadrate veličine 7 x 7cm. Ivice svakog kvadrata namazati umućenim belancetom ili žumancetom, koje će pomoći da nam sadržaj, odnosno džem, ne iscuri tokom pečenja. Preklopiti kvadrat od testa po dijagonali i blago pritisnuti.

Redjati kiflice u pleh. Pleh može da bude namazan puterom, ili obložen papirom. Ipak, zbog postojanja mogućnosti da će džem da iscuri i da se zalepi za pleh, bolje je staviti hartiju. Ostaviti kiflice da rastu dok se greje rerna na 200°C.

Peći oko 15 minuta, nadgledati, pa kad porumene izvaditi iz rerne.

Uvaljati ih tople u prah šećer pomešan s vanilin šećerom.











4 komentara:

  1. Prave domace, pocecu da grickam monitor.:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh, peciva i ja...kad bih ih pravila onoliko koliko ih volim, ne bi bio ni jedan dan bez njih.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF