Salsa od paradajza




U sezoni paradajza recept za domaću salsu nikako nije suvišan :) Onaj za meksikansku salsu se unekoliko razlikuje i o njemu drugi put. Mere u navedenom receptu su za zimnicu, ali ako se količine proporcionalno smanje, uživaćemo u obroku sa salsom kad god poželimo.

Salsa se odlično slaže s grilovanom ribom i mesom, a i s pizzom, palačinkama i rezancima, kao i s jelima u koja se inače stavlja paradajz. 

Kad je u pitanju zimnica, u sezoni skuvati veću količinu salse, ohladiti, staviti u plastične posudice i zamrznuti. 

Sastojci:
  • 20 kg paradajza
  • 1 kg crnog luka
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 litre ulja
  • 2 vezice iseckanog peršuna
  • 1 kašika soli

Na slikama je salsa od 3 kg paradajza. 

Priprema:

Paradajz oprati, oljuštiti i sitno iseći oštrim nožem. Za ovaj recept paradajz se ne usitnjava u čoperu. 

Luk oljuštiti, oprati i sitno iseći.

Na tihoj vatri zagrejati ulje, dodati luk i pržiti ga dok ne omekša. Dodati paradajz, šećer i so, pa kada bude proključalo još malo smanjiti vatru i kuvati, na početku uz povremeno mešanje, a kasnije mnogo češće, oko sat vremena, ili dok tečnost ne bude isparila. Dužina kuvanja će zavisiti od količine sokova u paradajzu, kao i od celokupne količine paradajza koju kuvamo. Šerpu poklopiti mrežastim poklopcem jer će prskati. 

Skloniti s vatre, pa dodati iseckan peršun. Probati i dosoliti ukoliko je potrebno. Ostaviti da se ohladi, a zatim rasporediti u čaše od jogurta ili slične posudice, pokriti celofanom, staviti gumicu, pa zamrznuti. 











2 komentara:

  1. Posebno fotogenican receptic i u pravo vreme!:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Žarke boje nose pozitivnu energiju, pa i receptić dobija na fotogeničnosti :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF