Varivo od mlade boranije





Fino, posno, varivo od mlade boranije. Odlično se slaže s faširanim šniclama i salatom od krastavaca

Sastojci:
  • 1 kg boranije
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1 mala šargarepa
  • 1 manji paradajz
  • 1 kašika brašna
  • 1 kaf. kaš. mlevene paprike
  • prstohvat sveže mlevenog bibera
  • 1 kaf. kaš. soli
završna nota:
  • 1 kašika iseckanog peršuna

Priprema:

Oprati boraniju, odseći vrhove, pa je iseći na manje komade.


Zagrejati 1 litar vode.


Na tihoj vatri, u većoj šerpi, zagrejati ulje, pa dodati iseckan crni luk i kratko ga propržiti. Dodati očišćenu, na kolutiće izrezanu šargarepu i iseckan beli luk. Pržiti kratko, mešajući. Dodati brašno i mlevenu papriku, promešati i odmah sipati pola litre zagrejane vode. Pustiti da proključa, pa dodati boraniju i onoliko tople vode, koliko je potrebno da bi povrće bilo ovlaš pokriveno. Bolje je sipati manje vode, pa dodati ukoliko bude bilo potrebno, nego preterati s vodom. 


Pobiberiti. Dodati oljušten, isečen, paradajz. Poklopiti i dinstati na tihoj vatri izmedju 40 i 60 minuta. 


Posoliti, probati, pa doterati ukus. Dodati iseckan peršun i servirati.


Boranija se može podgrevati, pa se, stoga, može skuvati za dva dana, odnosno dva ručka. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF