Šam od jagoda




Ovo je poslastica iz mog detinjstva. Malo zbog straha od salmonele, malo zbog šećerne restrikcije, tek, bilo je dovoljno da zaboravim na nju dugi niz godina. Ovim receptom otrgla sam je od zaborava :) Recept sam preradila kuvanjem belanaca na pari, koje uopšte ne utiče na ukus finalnog proizvoda, a daleko je sigurniji način pripreme. 

Sastojci:
  • 2 sveža belanca
  • 150 g pirea od ohladjenih jagoda ili malina
  • 80-100 g šećera
završna nota:
  • 150 g iseckanih jagoda

Količine su za 3 čaše ili činijice od 250 ml.

Priprema:

Jagode oprati i očistiti od peteljki, pa polovinu izgnječiti viljuškom, ili samleti u blenderu, a polovinu iseckati na četvrtine.

Za kuvanje na pari uzećemo veću i manju šerpu. U veću šerpu sipati vodu do visine 1/3 njene zapremine i zagrejati do ključanja, pa smanjiti temperaturu da voda ne bi jako ključala.

U manju šerpu staviti 2 belanca i 80 g šećera, promešati, pa njome poklopiti veću šerpu u kojoj kuva voda, pazeći da dno manje šerpe ne dodiruje vodu. 

Mešati belanca i šećer nekoliko minuta, sve dok se šećer ne bude sasvim istopio, a smesa pobelela i zapenila. Biće topla na dodir, a kad je protrljamo izmedju prstiju mora da bude savršeno glatka. Odmah skloniti šerpu s vatre i dalje mešajući, da se belanca ne bi skuvala. 

Prebaciti topla belanca u vatrostalnu činiju i mutiti mikserom nešto duže od 5 minuta, dok spoljna strana činije ne bude hladna, a šam sjajan i čvrst.

Dodavati jednu po jednu kašiku izgnjegenih jagoda, neprekidno muteći mikserom sve dok šam ne bude povratio svoju čvrstinu, jer će ga jagode malo razrediti. 

U činijice poredjati isečene jagode, a  preko njih staviti šam od jagoda.

Poslužiti u najkraćem roku, jer će šam vremenom gubiti svoj prvobitni volumen i čvrstinu, pa se iz tog razloga, iako privlačne boje i ukusa, ne koristi kao fil u tortama.

Ukoliko šam u činiji ostavljamo za kasnije, obavezno ga čuvati u frižideru pokrivenog folijom.









Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF