Majonez bez po muke




Nekada je pravljenje majoneza bio mukotrpan posao koji su obavljala deca, jedno dete je mutilo varjačom, a drugo je držalo flašu s uljem i sipalo kap po kap :) Trajalo je to dobrih sat vremena. Tradicionalno dosadan način pripreme, mada, majonezu nije bilo mane. Nije loš ni ovaj današnji način uz pomoć miksera, iako majonez bude napravljen za 5 minuta, odličan je.

Gledala sam preko tv kako je kuvar pravio majonez uz pomoć štapnog miksera, tako što je stavio istovremeno sve sastojke u činiju i zamutio - meni nije uspelo. Ovako kako pravim je uvek dobro i najbolje.

Sa svežim žumancima se rizikuje, ali majonez drugačije ne bi mogao biti napravljen. Uvek kupujem jaja u velikim marketima, sa važećim rokom trajanja koji je utisnut na ambalaži, uz pretpostavku da takva jaja prolaze kroz sanitarnu kontrolu. I pored toga, kad razbijem jaje i odvojim žumance u činiju, dobro ga pogledam i pomirišem. Nikad dovoljno opreza kad je hrana u pitanju.

Sastojci:
  • najmanje 1 sveže žumance
  • 1 tvrdo kuvano žumance
  • najmanje 100 ml ulja (odlično je ulje od semenki grožđa)
  • prstohvat soli
  • 1 kaf. kaš. senfa
  • 2 kašike soka od limuna
  • 2 kašike vrele vode

Na slikama je majonez od 2 žumanca, jednog svežeg i jednog kuvanog. Uz 1.5 dl ulja dobila sam oko 200 g majoneza, što je bilo sasvim dovoljno za ono za šta mi je trebalo. Za veće kulinarske aranžmane povećati, pored količine ulja, i broj žumanaca, recimo, dva sveža i dva kuvana.

Priprema:

Majonez će se bolje mutiti u uskoj, visokoj, činiji pomoću štapnog miksera s metlicom, pa ukoliko ga imate, dati mu prednost u odnosu na klasičan mikser.

Svežem žumancetu dodati jedno tvrdo kuvano, ohladjeno i viljuškom izmrvljeno žumance, pa početi s dodavanjem ulja u vrlo tankom mlazu, muteći lagano mikserom. Vrlo brzo će se formirati gusta smesa, pa nastaviti s dodavanjem ulja sve vreme muteći, ne najbrže, nego srednjom brzinom. Dodavati sok od limuna malo po malo. Kad procenite da je dovoljno onoliko majoneza koliko trenutno ima u činiji, u majonez dodati kašičicu senfa, posoliti i mutiti kratko da bi se sastojci sjedinili u finu, kremastu, a čvrstu, smesu. Na kraju, dodati jednu po jednu kašiku vrele vode i dobro sjediniti.

Majonez bi mogao da bude i redji ako se razblaži s kiselom pavlakom, gustim jogurtom, ili sokom od celog limuna, ali to je stvar ukusa i potrebe. 

Ako pravite majonez za salatu u kojoj će i senf biti jedan od sastojaka, onda se unapred odlučite gde ćete sa senfom, da li ćete ga dodati u majonez, ili kasnije u salatu, da ne bi bilo, konačno, previše senfa. Boja majoneza će zavisiti od količine senfa, a bez senfa imaće lepu i jasnu zlatno žutu boju. 

Ukoliko majonez ne koristimo odmah, stavićemo ga u staklenu teglicu s poklopcem i odložiti u frižider.









2 komentara:

Print Friendly and PDF