Slani krekeri






Krekeri s puterom koji će planuti dok kažeš "kreker" :)


Sastojci:
  • 100 g putera
  • ~200 g namenskog brašna
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat šećera
  • prstohvat bibera
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica kima
  • 6 kašika hladne vode
finale:
  • 2 kašičice ruzmarina za posipanje
  • krupna so za posipanje

Od navedenih mera izaći će 25-35 krekera, u zavisnosti od toga koliko tanko smo razvili testo.


Priprema:

Prosejati brašno, pa staviti polovinu u činiju, a ostatak dodavati kasnije tokom mešenja. Dodati iseckan hladan puter, maslinovo ulje, kim, so, biber i šećer. Gnječiti rukama dok ne dobijemo sipkavo testo, a zatim dodati hladnu vodu. Mesiti i dalje rukama dok ne dobijemo glatko testo, pa uz lagano dodavanje brašna, vodeći računa da testo ne postane previše suvo, formirati kompaktnu loptu. Ako ostane desetak grama brašna to je u redu. Zamotati testo u plastičnu foliju i staviti u frižider na pola sata.

Zagrejati rernu na 190°C. Postaviti hartiju na pleh od šporeta.

Na pobrašnjenoj površini razviti testo debljine 2-3 mm. Ukoliko je testo tanje izaći će više krekera, ali je deblje testo lakše seći i podizati krekere. 

Izvaditi modlicom krekere, ili ih iseći nožem i radlom, pa poredjati na pleh. Izumbati ih viljuškom. Pomoću četkice premazati svaki kreker vodom, posoliti krupnom solju i posuti ruzmarinom.

Peći 10-15 minuta, u zavisnosti od debljine krekera, uz obavezno nadgledanje procesa, jer je tanka granica izmedju rumenih i pregorelih.















2 komentara:

  1. Bojim se da pravim ove grickalice, jer one su prava napast, jednom kad počneš da ih jedeš, ne možeš da se zaustaviš...u našoj kući uvek mora da bude dupla doza. Tvoji krekeri su mnogo lepi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti draga Zorice :)

    Zamirišu kuhinju još dok su u rerni, tako da im je teško odoleti ;) Ovo u receptu je pola mere, inače vrlo često, kad su u pitanju peciva, mesim od 1/2 mere, baš iz razloga koji si navela - prava su napast :)))

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF