Pišingeri, jednostavne karamel-oblande




Vrlo kaloričan i vrlo ukusan desert :) Od nekoliko klasičnih, proverenih, recepata za pišingere koje imam u beležnici, ovaj je najjednostavniji.

Odakle potiče naziv "pišinger"? Oscar Pischinger je bio bečki fabrikant i poslastičar u drugoj polovini 19. veka, koji je imao fabriku biskvita, a postao je poznat po svojoj Pischinger torti, preteči svih recepata za oblande.

Sastojci:
  • 1 pakovanje manjih oblandi
  • 1 litar punomasnog mleka 
  • 450 g šećera
  • 100 g putera

Pri kupovini oblandi, svakako bi trebalo obratiti pažnju na datum i rok trajanja, takodje i proveriti da li su oštećene.

Priprema:

Zagrejati mleko, pa dodati šećer, promešati, a kada počne da vri smanjiti "na tiho" i skloniti poklopac da ne bi kipelo. Kuvanje će trajati dva sata, dok se tečnost ne bude prepolovila, a šećer karamelizovao, pa će fil dobiti boju karamel bombone. 

Za to vreme ništa ne treba raditi, osim promešati nekoliko puta. Kada se fil zgusnuo, a hladjenjem će se još više učvrstiti, skloniti ga s vatre, pa dodati 100 gr omekšalog putera i mešati dok se ne bude ujednačio s karamelom. 

Ostaviti petnaestak minuta da se malo prohladi. Kutlačom sipati topao, ali ne i vreo, fil na listove oblande, koji su okrenuti reljefnom stranom na gore. Ne preterivati s filom, već sipati toliko da se popune okca. Poravnati špatulom. Poslednju oblandu ničim ne mazati, nego preko nje staviti poslužavnik i opteretiti ga 2-3 kg teškim predmetom, recimo, s 3 litre dugotrajnog mleka.

Staviti oblandu u frižider nekoliko sati pre sečenja, a najbolje da odleži preko noći. Oblandu iseći oštrim nožem, pa složiti kolače u kutiju s poklopcem. Čuvati ih u frižideru, gde mogu da ostanu sveži nekoliko dana.

Lični utisak: Pokušala sam da smanjim ovu impresivnu količinu šećera, ali je fil, posle 2 sata kuvanja, bio daleko redji i mnogo manje karamel. Dakle, ne smanjivati količinu šećera.















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF