Pilav




Pirinç (pirinač) je reč koju su doneli Turci na balkanske prostore, zajedno s kulturom do tada nepoznate žitarice - pirinčem. 

Pilav nije naše nacionalno jelo, ali kao da jeste, toliko se recept uvrežio i odomaćio :) Iz radoznalosti sam proverila način pripreme na par turskih sajtova, pa, isto je kao što je radila i moja mama, a verujem i mnoge domaćice s našeg podneblja. Jedina razlika koju sam primetila je u tome što turske domaćice dodaju kuvane leblebije u pirinač, a bogami i jednu kockicu šećera. Kako god, pilav je vrlo jednostavno i izdašno jelo za svako doba godine, a uz sezonsku salatu dobijamo kvalitetan i vredan obrok. 

Sastojci:
  • 250 g pirinča okruglog zrna
  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 750 ml domaćeg pilećeg bujona
  • 4 kašike maslinovog ulja 
  • 1 glavica crnog luka
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 2 kašičice soli
završna nota:
  • 1 kašika iseckanog peršuna ili mirodjije

Količine su za 4 porcije. 

Priprema:

Očistiti piletinu od masnoće, pa je isprati pod hladnom vodom. U loncu zagrejati najmanje 1 litar vode, dodati piletinu i kuvati na tihoj vatri jedan sat. Može se dodati zelen za supu i par zrna bibera, a i ne mora.

Izmeriti 250 g pirinča i dobro ga isprati na cediljci pod česmom. Staviti ga u činiju i preliti vodom, pa ostaviti neka stoji dok se supa bude kuvala.

Procediti supu, meso odvojiti i poklopiti da se ne bi osušilo. Trebalo bi da bude 750 ml bujona, a sav višak ohladiti i zamrznuti za neku drugu priliku.

U većoj šerpi, na tihoj vatri, zagrejati maslinovo ulje. Dodati sitno isečen crni luk i dinstati ga malo duže nego što je uobičajeno. 

Dodati ocedjen pirinač. Pržiti ga kratko vreme s lukom, stalno mešajući, jer će se hvatati za dno šerpe. Naliti 750 ml bujona, posoliti i pobiberiti. Poklopiti šerpu i krčkati pirinač na tihoj vatri desetak minuta, povremeno mešajući. Ukoliko postoji potreba dodati još malo bujona ili vode.

Piletinu iscepkati prstima na vlakna. Dodati u šerpu s pirinčem i promešati. Probati jelo da bismo videli koliko je pirinač kuvan i da li je dovoljno slano. Ukoliko je potrebno dodati još malo bujona ili vode. Isključiti ringlu, dodati iseckan peršun, a pilav ostaviti još neko vreme na toploj ringli. 

Pripremiti salatu i servirati ovo ukusno i jednostavno jelo.










Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF