Kupus salata




Kupus je vrlo zdravo, niskokalorično, a jeftino povrće, koga ima tokom cele godine. Sadrži obilje vitamina i minerala, pa se koristi i kao lek. Salata od svežeg kupusa se fino slaže sa svakim jelom, bilo da je varivo, musaka, ili pečenje. U dijetama je kupus neizostavna namirnica. 

Sastojci:
  • 1/2 manje glavice svežeg kupusa
  • sok od 1/2 krupnijeg limuna
  • 1 kašika maslinovog ulja, ili bundevinog, lanenog, susamovog i sl.
  • 1/4 kaf. kaš. soli

Birati nesparušene i manje glavice, jer od pola glavice izadje dosta salate, a ako je glavica ogromna onda joj nikad kraja :)  

Stara poslovica kaže da "bez alata nema zanata", pa ni fino iseckanog kupusa bez dovoljno oštrog i dugačkog noža.

Priprema:

Skinuti prve listove s glavice kupusa, pa je preseći na pola. Isprati jednu polovinu pod vodom i ostaviti je da se ocedi. Drugu polovinu zamotati plastičnom folijom i vratiti u frižider.

Za sečenje je potreban dugačak i oštar nož, koji će da klizi svojom oštricom i gotovo da renda kupus. Sečenje je stvar osećaja i prakse, a može vežbom da se savlada. Ja sam gledala kako moja mama seče kupus za salatu i "pokupila sam foru". Doduše, po neki potez nožem mi uvek izmakne kontroli, zato što ručno seckanje ne može da bude pod konac.

Kada smo iseckali kupus, malo ćemo ga posoliti i blago izgnječiti rukom. Kupusu dodati kašiku maslinovog ulja i sok od limuna. Dobro promešati pa probati, eventualno dokiseliti i dosoliti.

Kad je u pitanju mlad kupus, seckati ga skoro do samog korena, a kod svakog drugog kupusa seckati mekani deo sve dok ne stignemo do korenastih zadebljanja. 

Začinjen kupus odmah koristiti, a nezačinjen, dobro poklopljen i smešten u frižider, može da ostane svež 24 sata. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF