Čorbast vojnički pasulj




Poznata izreka "prosto kao pasulj" nije uvek sasvim tačna, jer kuvanje pasulja i nije baš tako prosto :) Postoji niz radnji i koraka koje bi trebalo uraditi da bismo uspešno savladali zadatak koji smo pred sebe postavili.

Ja ga spremam prema receptu iz JNA kuvara, a da li je recept zaista autentičan, ne bih se usudila da tvrdim. Rezultat je dobar i to je najvažnije. 

Od početka do kraja deli nas nekoliko sati kuvanja na tihoj vatri, pa je vrlo važno biti strpljiv. S obzirom na dužinu kuvanja, pasulj se uglavnom sprema za 2 ručka.

Sastojci:
  • 500 g pasulja 
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 paprika (suva ili sveža)
  • 1 manja šargarepa
  • 2 kašike ulja
  • 1 lovorov list
  • 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1.5 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. čubara
zaprška:
  • 1 ravna kašika brašna
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kaf. kaš. mlevene paprike
  • 2 kašike ulja
završna nota:
  • 1 kašika iseckanog peršuna


Priprema:

JNA kuvar - 174 čorbast pasulj 

Prebran i ispran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini, da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i da ostane suv. Potopljen pasulj držati na hladnom mestu 1-3 časa.

Zatim ocediti vodu u kojoj se pasulj natapao, pa ga staviti u veći lonac i naliti hladnom vodom da ogrezne i kuvati 15 minuta. Ocediti vodu, pa naliti vrelom vodom da ogrezne. 

Dodati polovinu sitno seckanog crnog luka i ostaviti da kuva na tihoj vatri, uz povremeno dolivanje tople vode. Dodati čubar protiv nadimanja. Negde na pola kuvanja, recimo, posle sat vremena, dodavati sledeće: 

U tiganju na ulju izdinstati drugu polovinu sitno seckanog crnog luka i narendanu šargarepu, tek da blago porumene. Sipati u lonac s pasuljem. Zatim dodati manju sušenu papriku koja je bila potopljena sat vremena u hladnoj vodi, ili očišćenu svežu papriku. Dodati lovorov list.

Kada pasulj bude dobro omekšao posoliti ga, pobiberiti i spremiti zapršku. 

Na tihoj vatri zagrejati ulje, pa dodati brašno i čim zapeni dodati sitno seckan beli luk i mlevenu papriku, promešati, ali više ne pržiti, nego sipati u lonac s pasuljem i promešati.

Zapržen pasulj kuvati na tihoj vatri još 30 minuta, uz povremeno mešanje. Isključiti ringlu pa pasulju dodati sitno seckan peršunov list, probati ukus i dosoliti ako je potrebno. Izvaditi papriku i lovorov list.

Pasulj se može služiti kao samostalno jelo, ili kao prilog uz faširane šnicle, ćufte, kuvano suvo meso i slično.

Kažu da se pasulj do zapržavanja uopšte ne meša, kako ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja. 

Lični utisak
Za čorbast pasulj su pogodnija sitnija i srednje krupna zrna.
Ukoliko nemam ni suvu, a ni svežu, staviću zamrznutu papriku.
U toku kuvanja dodajem, pored gore navedenih sastojaka, 0.5 dl gustog soka od paradajza. 
U pasulj se može dodati suvo meso ili mesnata slanina. Suvo meso se fino opere i skuva u vodi, pa se ocedjeno doda pasulju u toku kuvanja, a slanina se sitnije iseče i izdinsta s lukom i šargarepom. 
Pasulj bi trebalo zaista dobro skuvati, badava svi začini ako zrna zveckaju. 

Uz pasulj je neizostavna salata, recimo, kupus salata, zelena salata ili salata od pečenih paprika.

Pasulj bi trebalo jesti jednom nedeljno, tvrde naši stručnjaci.













4 komentara:

  1. Anonimno6/5/17

    Odličan! Jedno od jela koje se i kod nas pravi za nekoliko dana i uvek je drugi put još ukusnije"

    OdgovoriIzbriši
  2. U našoj kući se pasulj ne kuva često, ne onoliko koliko ga moj muž voli, kuvam ga jednom 3-4 meseca a kad ga skuvam, kuvam u veliku šerpu da ima za 3-4 dana, ne moj se smejati...ja ga jedem jednom, a on svaki dan dok ga ne pojede i posle kaže, pa mogla bi opet da ga skuvaš. Ja ga obavezno kuvam sa suvim rebrima,koje,kao i ti, operem i posebno skuvam, bacim tu vodu, još jednom ih isperem i tek onda stavljam u paulj..Prijatno!

    OdgovoriIzbriši
  3. :))))
    Ipak sam se nasmejala :)
    Da li si nekad zamrzavala pasulj? Ja nisam pa ne znam da li je moguće! Palo mi je na pamet da podeliš skuvan i ohladjen pasulj u plastične činijice, zalediš ih, pa onda serviraš čoveku jednom nedeljno :))

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF