Sos marinara




Mornarski sos se vrlo jednostavno pravi i odličan je umak za krekere, meso, picu ili špagete. 

Recept se pojavljuje u knjigama krajem 17. veka, a pretpostavlja se da je nastao u Napulju, i uvrežio se kao dodatak mornarskoj ishrani na dugim putovanjima. 

Sastojci:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 800 ml domaćeg soka od paradajza ili nešto manje industrijskog soka
  • 2 krupnija čena belog luka
  • 1 kaf. kaš. meda
  • 1/4 kaf. kaš. bibera
  • 1 kaf. kaš. origana
  • prstohvat mlevene čili paprike
  • 1/2 kaf. kaš. soli

Količine sastojaka su za 300 grama gotovog sosa.


Priprema:

Sok od paradajza može biti iz zimnice, industrijski, ili sveže iscedjen. 
Paradajz oprati, oljuštiti i samleti pomoću blendera. Neka bude 800 ml iscedjenog soka.
Ukoliko koristimo domaći sok iz zimnice, olakšaće nam posao to što nećemo ljuštiti i usitnjavati paradajz, već samo odmeriti 800 ml soka. Industrijski sok je mnogo gušći, pa neka ga bude oko 500 ml.

Oljuštiti dva krupnija čena belog luka, pa ih sitno izrendati, ili ih propustiti kroz pasirku.


U šerpicu staviti ulje i zagrejati ga na tihoj vatri. 


Dodati sok od paradajza, beli luk, med, biber, origano i čili papriku, pa kuvati na tihoj vatri dok tečnost ne bude isparila, a sos bude redukovan na 1/3 od prvobitne količine.


Probati, pa posoliti i doterati ukus.


Sos može da stoji u frižideru, dobro upakovan, nekoliko dana.














Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF