Bosanski sevdidžan




"Patin petnaesti" je mesečna igra namenjena food blogerima - u kojoj učestvujem prvi put, verujem ne i poslednji :) 

Tema je "bosanski sevdidžan", recept o kome baš ništa ne znam, pa sam konsultovala pretraživač u želji da proširim saznanja. Ono malo što sam našla je da sevdidžan znači sevdah, u prevodu s turskog - ljubavna čežnja, kao i da postoji drugi naziv za isti recept, a to je "mostarski kolač", u koji se dodaje 1/2 praška za pecivo i to je jedina razlika.


Ima još "sevdidžana" kao što je "sevdidžan baklava", za koju je recept nešto drugačiji nego što je onaj koji je svakome poznat :)


Da se vratim našem kolaču :) Recept ima elemente koha s grizom, čak i ukusom podseća na koh, a griz će da nabubri od šećerne vodice, umesto od mleka, kao kod koha. 


Mera je "vodena čaša", pa sam se opredelila za onu od 250 ml. 


S obzirom da u receptu nije pomenuta veličina pleha, izabrala sam jedan po ličnom nahodjenju i pogrešila. Naime, pleh je bio, izgleda, veći, pa je kolač nizak. Sugestija bi bila da pleh bude manji od 22 x 34 cm.


Kolač je vrlo sladak i trebalo bi smanjiti količinu šećera, nešto u samom testu, nešto u prelivu.




Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1 čaša šećera u prahu
  • 1 čaša istopljenog putera (oko 130 grama)
  • kora od 1/2 limuna
  • 1 čaša griza
  • 1/4 čaše oštrog brašna
  • 1 čaša sveže mlečne pavlake
preliv:
  • 250 gr šećera (smanjila sam na 200 gr)
  • 3 dl vode
  • 1 kaf. kaš. ekstrakta vanile

Priprema:

Namazati neoštećen pleh puterom, posuti ga brašnom i otresti višak. 

Otopiti puter, pa ga ostaviti u lončiću da se ohladi na temperaturu sobe. 

Oprati limun i nastrugati koru s polovine. Čini mi se da bi bilo previše aromatično kad bi kolaču dodali koru od celog limuna, kako piše u receptu.

Pripremiti dve činije za žumanca i belanca.

Žumancima dodati prah šećer i mutiti mikserom dok ne dobijemo vazdušastu smesu. Dodati prohladjen puter i dalje mutiti mikserom. Dodati nastruganu koru od limuna. Dodati griz i oštro brašno. Izmešati. 

Uključiti rernu da se greje na 180°C.

Oprati metlice. U trećoj činiji umutiti ohladjenu svežu pavlaku. Voditi računa da ne bude premućena, jer će se odvojiti puter od mleka i nećemo imati šlag koji je potreban ovom receptu. Dodati šlag prethodnoj smesi i lagano promešati varjačom.

Ponovo oprati metlice. Umutiti čvrst šne od belanaca, pa ga, lagano mešajući varjačom, sjediniti s prethodnom smesom.

Sipati testo u pripremljen pleh, poravnati ga i staviti u zagrejanu rernu. Peći oko dvadeset pet minuta, ili dok se ne bude formirala rumena korica na kolaču. 

Dok se kolač bude pekao skuvati preliv. U šerpu staviti šećer i vodu, dodati ekstrakt vanile i kuvati na tihoj vatri nekoliko minuta. Isključiti ringlu, ali ostaviti sirup na toplom. 

Ispečen kolač odmah preliti vrućim sirupom, pa ga ostaviti u plehu dok se ne bude sasvim ohladio. Iseći na male kocke.









Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF