"Patin petnaesti" je mesečna igra namenjena food blogerima - u kojoj učestvujem prvi put, verujem ne i poslednji :)
Tema je "bosanski sevdidžan", recept o kome baš ništa ne znam, pa sam konsultovala pretraživač u želji da proširim saznanja. Ono malo što sam našla je da sevdidžan znači sevdah, u prevodu s turskog - ljubavna čežnja, kao i da postoji drugi naziv za isti recept, a to je "mostarski kolač", u koji se dodaje 1/2 praška za pecivo i to je jedina razlika.
Ima još "sevdidžana" kao što je "sevdidžan baklava", za koju je recept nešto drugačiji nego što je onaj koji je svakome poznat :)
Da se vratim našem kolaču :) Recept ima elemente koha s grizom, čak i ukusom podseća na koh, a griz će da nabubri od šećerne vodice, umesto od mleka, kao kod koha.
Mera je "vodena čaša", pa sam se opredelila za onu od 250 ml.
S obzirom da u receptu nije pomenuta veličina pleha, izabrala sam jedan po ličnom nahodjenju i pogrešila. Naime, pleh je bio, izgleda, veći, pa je kolač nizak. Sugestija bi bila da pleh bude manji od 22 x 34 cm.
Kolač je vrlo sladak i trebalo bi smanjiti količinu šećera, nešto u samom testu, nešto u prelivu.
Sastojci:
- 4 jaja
- 1 čaša šećera u prahu
- 1 čaša istopljenog putera (oko 130 grama)
- kora od 1/2 limuna
- 1 čaša griza
- 1/4 čaše oštrog brašna
- 1 čaša sveže mlečne pavlake
- 250 gr šećera (smanjila sam na 200 gr)
- 3 dl vode
- 1 kaf. kaš. ekstrakta vanile
Priprema:
Namazati neoštećen pleh puterom, posuti ga brašnom i otresti višak.
Otopiti puter, pa ga ostaviti u lončiću da se ohladi na temperaturu sobe.
Oprati limun i nastrugati koru s polovine. Čini mi se da bi bilo previše aromatično kad bi kolaču dodali koru od celog limuna, kako piše u receptu.
Pripremiti dve činije za žumanca i belanca.
Žumancima dodati prah šećer i mutiti mikserom dok ne dobijemo vazdušastu smesu. Dodati prohladjen puter i dalje mutiti mikserom. Dodati nastruganu koru od limuna. Dodati griz i oštro brašno. Izmešati.
Uključiti rernu da se greje na 180°C.
Oprati metlice. U trećoj činiji umutiti ohladjenu svežu pavlaku. Voditi računa da ne bude premućena, jer će se odvojiti puter od mleka i nećemo imati šlag koji je potreban ovom receptu. Dodati šlag prethodnoj smesi i lagano promešati varjačom.
Ponovo oprati metlice. Umutiti čvrst šne od belanaca, pa ga, lagano mešajući varjačom, sjediniti s prethodnom smesom.
Sipati testo u pripremljen pleh, poravnati ga i staviti u zagrejanu rernu. Peći oko dvadeset pet minuta, ili dok se ne bude formirala rumena korica na kolaču.
Dok se kolač bude pekao skuvati preliv. U šerpu staviti šećer i vodu, dodati ekstrakt vanile i kuvati na tihoj vatri nekoliko minuta. Isključiti ringlu, ali ostaviti sirup na toplom.
Ispečen kolač odmah preliti vrućim sirupom, pa ga ostaviti u plehu dok se ne bude sasvim ohladio. Iseći na male kocke.
Nema komentara:
Objavi komentar