Baklava-rolnice




Najjednostavniji način za pripremanje baklave, koja ne može da ne uspe, je u vidu rolnica. Što se tiče ukusa - baklava kao baklava, preukusna je i ovako i onako :) Doduše, i preslatka.

E, zato su rolnice idealno rešenje, jer možemo da upotrebimo nekoliko listova koji su preostali, ili namenski odvojeni iz pakovanja kora spremljenih za nekakvu pitu, tek da se malo zasladimo, a da nam veliki pleh s baklavom ne predstavlja iskušenje danima. Upravo s takvom idejom sam spremila baklavu u receptu koji sledi. Upotrebila sam 4 lista tankih kora i dobila sam 8 solidnih komada od po 8 cm dužine.

Još nešto, ako sečemo rolnice na veličinu zalogaja, možemo da ih pridružimo sitnim kolačima, jer neće biti potrebe da se baklava, onako sočna, servira na tanjiru s escajgom.

Sastojci:
  • 4 lista finih, tankih, kora
  • 120 grama mlevenih i seckanih oraha
  • 2 kašike šećera
  • ~1 dl vode
  • 20 g otopljenog putera
  • 2 kašike ulja
sirup:
  • 200 g šećera
  • 2 dl vode
  • sok od 1/2 limuna

Srazmernim povećanjem sastojaka možemo da napravimo koliko god želimo rolnica. Ukoliko izostavimo puter, odnosno, navedenu količinu zamenimo uljem, dobićemo posni slatkiš.

Priprema:

Otopljenom puteru dodati ulje, pa dobro promešati.

Vrlo je važno da odvojene kore budu pokrivene, da se ne bi osušile na sobnoj temperaturi dok pravimo kolač.

Namazati manju posudu, tepsiju, komadićem putera. 

Prvo skuvati sirup da bi se ohladio, jer ćemo vrelu baklavu prelivati mlakim sirupom. U šerpicu staviti šećer i vodu, pa kuvati na tihoj vatri desetak minuta, dok se voda ne bude redukovala, a sirup poprimio gustinu. Ako se u toku hladjenja sirup bude previše zgusnuo - razrediti ga, svakako, sokom od limuna i s par kašika tople vode.

Očistiti, prebrati, orahe i polovinu samleti. Drugu polovinu iseckati ili izdrobiti oklagijom: na čistu krpu staviti orahe, pokriti drugim delom krpe, pa preći oklagijom preko njih nekoliko puta. Sastaviti mlevene i seckane orahe, pa im dodati šećer i onoliko vode koliko je potrebno da bi se masa povezala.

Raširiti jedan list kore i premazati otopljenim puterom, a zatim preklopiti drugim listom kore, pa i njega namazati puterom. Po ivici uže strane rasporediti 1/2 fila od oraha. Odatle zarolati kore sve do kraja. Dobijeni valjak iseći oštrim nožem na 4 jednaka dela i spustiti u pleh. Ponoviti postupak s preostale 2 kore. Odozgo preliti ostatkom putera, a svakako sačuvati malo za finalno premazivanje baklave pre stavljanja u rernu.

Zagrejati rernu na 180°C i na sredinu staviti posudu s baklavom da se peče otprilike 15-20 minuta. Baklava će biti pečena kada fino porumeni sa svih strana.

Izvaditi rolnice iz rerne i preliti mlakim sirupom. Povremeno ih okrenuti u sirupu. Ostaviti nekoliko sati da se dobro ohlade i upiju sirup.















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF