Pischinger torta




Ovo je preteča napolitanki, prvi industrijski vafl-proizvod nastao u 19. veku kod bečkog fabrikanta i poslastičara Oskara Pišingera, koji je imao fabriku biskvita, a postao je poznat po svojoj Pischinger torti.

Za ljubitelje napolitanki, za one koji nemaju rernu da bi ispekli novogodišnju tortu, ili za sve one koji nisu u prilici da se bave desertom, ovo je torta koja se ne peče.

Sastojci:
  • 1 pakovanje manjih oblandi
fil:
  • 4 žumanca
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g putera
  • 150 g čokolade za kuvanje (uvek Menaž)
  • 1 kaf. kaš. ekstrakta od vanile
čokoladna glazura:
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 50 g putera
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 2 kašike vode

Prečnik torte je 22 cm, za 8 baš velikih parčića kao na slikama, ili za 16 standardne veličine.

Priprema:

Prvo ćemo da pripremimo oblande. Da bismo dobili kružnu tortu potrebno je da svaki list oblande isečemo pomoću šablona, šerpe ili činije, prečnika 22 cm. Važno je da kore budu sveže i da nisu slomljene, a da nož bude oštar. U pakovanju oblandi nalazi se 5 listova, a ja sam napravila i šesti tako što sam sastavila dva "restla" njihovom ravnom ivicom i preko njih stavila svoj šablon, pa isekla u krug pazeći da se "restlovi" ne pomere. 
Ostatke oblande iskoristiti za neki drugi kolač.

I fil i glazura se kuvaju na pari.

U šerpicu staviti šećer, žumanca i omekšali puter, pa mutiti mikserom dok se fino ne sjedine, a zatim staviti na paru i stalno mešajući varjačom dovesti fil do zgušnjavanja - kad povučemo varjačom po dnu šerpe da ostane put. Dodati ekstrakt vanile i otopljenu čokoladu. Čokoladu ćemo otopiti ili na pari, ili u mikrotalasnoj pećnici. Dobro promešati i ostaviti par minuta da se prohladi.

Mlakim filom namazati svaki list oblande, koji je okrenut većim okcima "na gore", i slagati jedan preko drugog. Odvojiti malo fila za premazivanje oboda torte. Poslednji list ne mazati, već na njega staviti "teret" koji će da stoji nekoliko sati, da bi se kore i fil učvrstili. 

Kad je torta dovoljno dugo odstajala, napraviti glazuru. Na pari otopiti čokoladu, puter i šećer, zatim dodati vodu mešajući da se svi sastojci fino sjedine, pa toplom, ali ne i vrelom glazurom, premazati celu tortu. Ohladiti je u frižideru.

Možda će torta biti za nečiji ukus malo suvlja, ali takve su i napolitanke :)









Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF